Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze zeeworm is misschien wel de heilige graal onder de steroïden, maar deze onderzoekers beweren anders

Deze zeeworm is misschien wel de heilige graal onder de steroïden, maar deze onderzoekers beweren anders

myLoupe/Universal Images Group via Getty Images Op de stranden van de hele Atlantische kust, onder deze kleine hoopjes sediment die vrijkomen door de zeepier, vinden we een kleine zeeworm met ongelooflijke eigenschappen (archieffoto gemaakt in 2011).

myLoupe/Universal Images Group via Getty Images

Op de stranden van de hele Atlantische kust, onder deze kleine hoopjes sediment die vrijkomen door de zeepier, vinden we een kleine zeeworm met ongelooflijke eigenschappen (archieffoto gemaakt in 2011).

wetenschap – ” Schat onder het zand. » Zo beschrijft Frank Zall, specialist in ademhalingsfysiologie en oprichter van Hemarina, de zeepier, een kleine zeeworm die overal langs de westkust van Frankrijk voorkomt, van Baskenland tot de Noordzee. En niet zonder reden: dit dier, dat we ontdekken door de zandwervelingen die het creëert terwijl hij zich onder het zand graaft, heeft opmerkelijke eigenschappen, zoals een voormalig CNRS-onderzoeker als eerste besefte.

naar“Arnicola Marina.” Hij graaft zijn holen bij eb totdat de zee stijgt, en kan zo zes uur lang zijn adem inhouden, dankzij de hemoglobine die erin zit, die veertig keer meer zuurstof kan transporteren dan menselijke rode bloedcellen. Een buitengewone vaardigheid die misschien de absolute heilige graal lijkt voor een atleet die wil presteren, vooral slechts enkele maanden voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Deze zeeworm, Arenicola marina, komt bijna overal in Frankrijk voor.  Maar vóór Frank Zaal was het niet mogelijk om de omvang van zijn uitzonderlijke eigenschappen te begrijpen (foto genomen in Saint-Jean-de-Douigt, Bretagne, in 2022).
Fred Tano/AFP via Getty Images Deze zeeworm, Arenicola marina, komt bijna overal in Frankrijk voor. Maar vóór Frank Zaal was het niet mogelijk om de omvang van zijn uitzonderlijke eigenschappen te begrijpen (foto genomen in Saint-Jean-de-Douigt, Bretagne, in 2022).

Fred Tano/AFP via Getty Images

Deze zeeworm, Arenicola marina, komt bijna overal in Frankrijk voor. Maar vóór Frank Zaal was het niet mogelijk om de omvang van zijn uitzonderlijke eigenschappen te begrijpen (foto genomen in Saint-Jean-de-Douigt, Bretagne, in 2022).

Als u hardloopt, kunt u krampen krijgen. Dit is een teken dat u uw vermogen om zuurstof aan uw stofwisseling te leveren heeft overschreden. “, hij legt uit Frank Zal in HuffPost. Maar met de hemoglobine die in de zeeworm wordt aangetroffen, kan het lichaam efficiënter van brandstof worden voorzien. Dit is al wat sommige atleten doen die hun hematocriet (of het aantal rode bloedcellen) willen verhogen. Vaak gebeurt dit legaal, door training op grote hoogte, maar ook door EPO-doping of door autologe bloedtransfusie.

READ  James Webb Telescope onthult ongekende beelden van Jupiter

40 keer meer zuurstof dan rode bloedcellen

Toen hij eenmaal begon te werken aan de hemoglobine van zeewormen, Frank Zal toestemming ” Hij wist dat een product dat 40 keer meer zuurstof bevat dan een molecuul van gewervelde dieren interessant zou kunnen zijn » Kandidaten voor doping. Daarom nam hij contact op met Alexandre Marchand, een specialist in biologie en bloedanalyse bij het Franse Antidopingagentschap (AFLD).

De laatste details, altijd bij HuffPost : ” Voor een sporter die medicijnen wil gebruiken zou het idee zijn om ineens meer zuurstof rond het orgaan te brengen. “Bij duursporten bijvoorbeeld.” Door meer zuurstof binnen te krijgen, wordt het mogelijk om minder melkzuur te produceren, een langere weerstand tegen inspanning te hebben en het lichaam iets verder te kunnen duwen en zo beter te presteren dan de concurrentie. “. Allemaal met behulp van een product dat ook heel snel in het lichaam lijkt te worden geëlimineerd. Best wel perfect.” Verbeter voorlopig “.

Frank Zall, links, ontdekte de fascinerende eigenschappen van de boomstamworm.  Alexandre Marchand, rechts, werkt al jaren aan het blootleggen van het gebruik van zijn hemoglobine voor dopingdoeleinden.
Zoom- en Google Meet-screenshots Frank Zall, links, ontdekte de fascinerende eigenschappen van de boomstamworm. Alexandre Marchand, rechts, werkt al jaren aan het blootleggen van het gebruik van zijn hemoglobine voor dopingdoeleinden.

Zoom- en Google Meet-screenshots

Frank Zall, links, ontdekte de prachtige eigenschappen van de boomstamworm. Alexandre Marchand, rechts, werkt al jaren aan het blootleggen van het gebruik van zijn hemoglobine voor dopingdoeleinden.

Zo was Alexandre Marchand de eerste die een hemoglobinedetectiesysteem voor zeewormen ontwikkelde voor antidoping. Elektroforese, waarbij het product wordt gedetecteerd aan de hand van zijn moleculaire massa (die nogal verschilt van menselijk hemoglobine), en waarbij de kleuring van het plasma in de richting van roze of rode tinten wordt herkend wanneer het product wordt gebruikt, bestaan ​​er nu veel oplossingen.

READ  Xiaomi 12-smartphone onthult meer vóór de officiële lancering

Geconfronteerd met de illusies die zijn ontdekking met zich meebracht, is er ook al eerder contact opgenomen met Frank Zall Wereldantidopingagentschap (The World Anti-Doping Agency), dat detectiemethoden over de hele wereld verspreidt, of zelfs via het Amerikaanse agentschap USADA. ” Door massaspectrometrie, Duitse ploeg Het heeft zojuist een nauwkeuriger detectiesysteem ontwikkeld “, bevestigt hij. Er is duidelijk geen gevaar voor de hemoglobine van de zeeworm, die hij nu produceert op een aquacultuurbedrijf in Noirmuter (Vendée), of gebruikt voor stimulerende doeleinden.

Een product dat nog nooit op mensen is getest

Vooral omdat Alexandre Marchand waarschuwt voor wat verder gaat dan de theorie: “ Voor mij blijft het gevaarlijk om je voor te stellen dat een atleet een product gaat gebruiken, ook al hebben we nog niet de resultaten van een klinische studie bij mensen, die bewijst dat er geen bijwerkingen zijn die niet bestonden. Het is gedetecteerd bij dieren “Voor de specialist in de bestrijding van dopingproducten” Het risico kan de aanwezigheid van andere bedrijven buiten Frankrijk zijn Het zal hetzelfde hemoglobine gaan produceren als de zeeworm “.

Oorspronkelijk begon Frank Zall op de stranden om zeewormen te verzamelen om te bestuderen.  Hij bezit nu een aquacultuurboerderij die aquacultuur produceert voor de behoeften van zijn bedrijf (archieffoto genomen in september 2003).
Jean-François Dérobex/Gamma Rafo via Getty Images Oorspronkelijk begon Frank Zall op de stranden om zeewormen te verzamelen om te bestuderen. Hij bezit nu een aquacultuurboerderij die aquacultuur produceert voor de behoeften van zijn bedrijf (archieffoto genomen in september 2003).

Jean-François Dérobex/Gamma Rafo via Getty Images

Oorspronkelijk begon Frank Zall op de stranden om zeewormen te verzamelen om te bestuderen. Hij bezit nu een aquacultuurboerderij die aquacultuur produceert voor de behoeften van zijn bedrijf (archieffoto genomen in september 2003).

READ  "Zeg kaas!" NASA onthult een prachtige opname van de "glimlachende" zon

De angst die toen ontstond De zaak Aderlas. Dit schandaal brak begin 2019 uit rond Mark Schmidt, een Duitse arts die ervan wordt beschuldigd bloedtransfusies te hebben uitgevoerd om de prestaties van met name skiërs en fietsers te verbeteren. ” De onderzoekers vonden het hemoglobinepoeder en namen contact met ons op “Het bleek gevriesdroogd menselijk hemoglobine te zijn”, zegt Frank Zall. “Het bleek gevriesdroogd menselijk hemoglobine te zijn”, zegt Alexandre Marchand, die overigens “ Niet erg effectief omdat het product zeer snel wordt weggegooid “.

Verre van de dromen van frauduleuze atleten zou Frank Zall liever de verbazingwekkende vooruitgang zien die de beroemde zeepier maakt. Zijn bedrijf Hemarina bracht bijvoorbeeld een revolutie teweeg op het gebied van orgaantransplantatie door het hemoglobinemolecuul toe te voegen aan transplantaatconserveringszakken. ” Wanneer we het orgel inbrengen, wordt aangenomen dat het nog steeds verbonden is met de bloedsomloop, waardoor het meerdere dagen bewaard kan blijven in plaats van enkele uren. » Hetzelfde met Het wonderbaarlijke herstel van een ernstig brandwondenslachtoffer in Nantes Aan het einde van het jaar wordt het behandeld dankzij een gelmateriaal dat opnieuw is gebaseerd op het zeewormmolecuul: “ Wondcellen hebben zuurstof nodig. Maar bij een brandwondenslachtoffer is er geen microcirculatie meer in het weefsel. Onze gel zuigt alle zuurstof uit de kamer af en versnelt de snelheid van herstel. »

Omdat ziekten geassocieerd met de overmatige aanwezigheid van zuurstof (oxidatieve stress) of de afwezigheid ervan (ischemie) talrijk zijn, ziet de bioloog verder. Hij werkt momenteel aan de bestrijding van sikkelcelanemie, die de vorm van rode bloedcellen, anaërobe bacteriën en kanker beïnvloedt…’ Deze worm is 25 jaar van mijn leven. Tegenwoordig vernietigen we de biodiversiteit en tot nu toe gaf niet iedereen om deze worm. Maar nu, om te beginnen, brengen we een revolutie teweeg op hele terreinen van de geneeskunde. » Dankzij het juweel dat nauwelijks verborgen was onder het zand van Bretton Beach.

Zie ook op HuffPost: