Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze wonderupdate koelt je processor zonder prestatieverlies!

Deze wonderupdate koelt je processor zonder prestatieverlies!

Deze week publiceerde Intel een nieuwe microcode voor een aantal van zijn processors, waarmee de CEP-functie kan worden gedeactiveerd voor degenen die hun CPU willen overklokken. Als deze functie is uitgeschakeld, werken processors koeler zonder prestatieverlies.

Intel MSI CPU-moederbordprestaties
© Unsplash

MSI-klanten, de fabrikant heeft deze week een leuke verrassing voor jullie. Met de firmware voor moederborden uit de 700-serie kunt u deactiveren Huidige reisbescherming (CEP), dankzij Intel's nieuwe microcode-integratie. in Geplaatst op zijn blogDe fabrikant legt uit dat door het uitschakelen van deze functie sommige processors op lagere temperaturen werken, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties.

Overklokken op Intel CPU's veroorzaakte problemen

CEP is een beveiligingsfunctie die voorkomt dat de processor instabiel wordt als er onvoldoende spanning op staat. in tegenstelling totOverklokken (Wat ook van toepassing kan zijn op SSD's!) Sommige gebruikers willen hun processor op lagere frequenties zien draaien, of ze willen hun apparaten rustiger of Minder energie-intensief. Deze training activeert de CEP verkeerd, wat resulteert in verminderde prestaties.

Terwijl bij Raptor Lake-S Refresh (14e generatie) processors uit de K-serie CEP al lang is uitgeschakeld op moederborden uit de Z-serie, is dit niet het geval geweest voor niet-K-processors. Uit MSI-tests blijkt dat de Core i9-14900 en Core i7 -14700 kan tot 40% van zijn prestaties verliezen bij overklokken met CEP ingeschakeld. Met de nieuwe microcode die Intel deze week heeft gepubliceerd, zullen deze processors geen prestatieverlies lijden en werken ze op een koelere temperatuur tot 16 graden Celsius.

Wie wordt getroffen door de MSI BIOS-update voor Intel CPU's?

Dus MSI is het BIOS van zijn moederborden aan het updaten met deze nieuwe microcode van Intel (die onlangs toegaf dat zijn grafische kaarten achterlopen). Met dit laatste kan CEP worden gedeactiveerd op sommige niet-Z-chipsetprocessors en moederborden. De relevante personen zijn daarom eigenaren van personal computers die zijn uitgerust met een moederbord uit de 600- of 700-serie, waarop Intel-processors van de volgende klassen zijn geïnstalleerd:

  • Raptor Lake-S (14e generatie) update: niet-K-processors
  • Raptor Lake-S (13e generatie): K-processors
  • Alder Lake-S (12e generatie): K-processors
READ  Na de crash van Luna-25 zoekt Rusland naar de redenen voor zijn maanfiasco

MSI heeft het al uitgebracht Op zijn officiële website BIOS-update voor Z790- en Z690-moederborden inclusief microcode. De optie om CEP uit te schakelen zou moeten verschijnen als het geïnstalleerd is. BIOS-kaarten uit de B760- en 600-serie komen echter nog niet in aanmerking en updates zijn momenteel in ontwikkeling. Nog even geduld, hun aankomst staat voor de deur: de lancering staat gepland voor maart.

Lees > Intel heeft meer dan duizenden prestatietests voor zijn processors uitgevoerd, wat een enorm schandaal is

Hieronder vindt u een overzichtstabel van de huidige beschikbaarheid van microcodes, per MSI-moederbord en CPU, voor een duidelijker beeld:

Genezer CMZ790/Z690 cm B760 / B660
14e generatie K-serie Ja (bestaat al) Ja
14e generatie niet-K-serie Ja Ja
13e generatie K-serie Ja Nee
13e generatie niet-K-serie Nee Nee
12e generatie K-serie Ja Nee
12e generatie niet-K-serie Nee Nee
  • MSI heeft een BIOS-update gepubliceerd voor zijn Z790/Z690-moederborden waarmee CEP kan worden uitgeschakeld
  • Deze functie vermindert de prestaties bij het overklokken op sommige Intel-processors.
  • Binnenkort komt er een update uit met de microcode om CEP uit te schakelen op de B760- en B660-moederborden.