Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze radiogolven hebben acht miljard lichtjaar afgelegd om ons te bereiken en er is nooit iets van gehoord

Deze radiogolven hebben acht miljard lichtjaar afgelegd om ons te bereiken en er is nooit iets van gehoord

Het duurde acht miljard jaar voordat de onlangs ontdekte snelle radioflits 20220610A ons bereikte (illustratie)

Ruimte – een mysterieus fenomeen dat slechts een paar milliseconden duurt, maar zo krachtig is dat het voorbij sterrenstelsels reist. Hun naam? Snelle radioflitsen of FRB’s (Snelle radioflitsen In Engels). Een internationaal team van onderzoekers heeft zojuist de snelste en meest vergezochte ontdekking ooit onthuld, en de herkomst ervan is verbazingwekkend.

in Een artikel gepubliceerd op 19 oktober in het tijdschrift wetenschapAstronomen leggen uit dat ze afgelopen juni een snelle radioflits hebben vastgelegd dankzij ASKAP, een Australisch netwerk van radiotelescopen. Hierdoor konden ze dat Bepaal de exacte locatie waar de verrassing vandaan kwam legt Stuart Ryder uit, een astronoom aan de Macquarie University in Australië en co-hoofdauteur van het onderzoek.

Het gebied waar het vandaan kwam, werd vervolgens uitgekamd door de Very Large Telescope (VLT) van de European Observatory (ESO) in Chili. Een radiosignaal van deze sterkte gaat inderdaad gepaard met de emissie van licht, maar dit laatste is nauwelijks zichtbaar. En met goede reden: het komt hier vanuit een sterrenstelsel zo ver weg dat het signaal er acht miljard lichtjaar over deed om ons te bereiken.

Het afleggen van zo’n afstand vergt een enorme hoeveelheid energie, waarvan er na de reis bijna niets meer over is. De kracht van snelle radioflitsen is dus al 1013 Keer groter dan de totale helderheid van de zon. Dat zijn veel nullen voor een fenomeen dat aardbewoners nauwelijks kunnen detecteren.

Een manier om het universum te ‘verzwaren’

De exacte oorsprong van deze indrukwekkende signalen.” Mogelijk komt dit door de activiteit van neutronensterren » Schattingen voor HuffPost Fabrice Motiz, astrofysicus bij het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Observatorium van Parijs. Maar hoe dan ook, Het artikel bevestigt dat snelle radio-uitbarstingen veel voorkomende gebeurtenissen in het universum zijn » Verklaringen van een van de auteurs van het onderzoek.

Deze ontdekking bevestigt ook dat deze snelle radioflitsen dit mogelijk zouden kunnen maken.” Ontdek intergalactische materie en begrijp de structuur van het universum beter “Voordat hij ons bereikt, reist de golf tussen sterrenstelsels. Onderweg,” Het zal elementen tegenkomen, vooral elektronen die door de ruimte dwalen, om de voortplanting van de golf te wijzigen » Fabrice Motiz legt uit. Kortom, het klinkt een beetje alsof wanneer je in water probeert te spreken, het geluid vervormd raakt. Hetzelfde geldt voor de golf, waarvan de vervormingsanalyse ons in staat stelt beter te begrijpen wat zich op het pad van de golf tussen sterrenstelsels bevindt.

READ  Cruithne: tweede maan van de aarde?

Het idee is ook om de massa van het heelal te kunnen schatten. Momenteel geven de gebruikte methoden tegenstrijdige antwoorden. ” Als we de hoeveelheid natuurlijke materie in het universum tellen, dat wil zeggen de atomen waaruit we allemaal zijn samengesteld, ontdekken we dat meer dan de helft van wat er vandaag de dag zou moeten bestaan, ontbreekt. », legt Ryan Shannon uit, een van de auteurs van het onderzoek. Het ontbrekende deel zou dan verborgen kunnen worden in de intergalactische ruimte, en de voortplanting van snelle radio-uitbarstingen zou als maatstaf dienen voor het gewicht van deze materie. Eindelijk Het hele universum.

Het enige probleem is dat deze nieuwe ontdekking een glazen plafond vertegenwoordigt voor de huidige technologieën: de huidige instrumenten laten ons niet toe om meer dan 8 miljard lichtjaar terug te gaan. Maar er worden nieuwe telescopen gebouwd die gevoeliger zijn en dus in staat zijn om verder weg gelegen bronnen waar te nemen. Dit is het geval bij het International Square Kilometre Array Observatory, dat momenteel twee radiotelescopen bouwt in Zuid-Afrika en Australië. Een ambitieuzere versie van de Very Large Telescope van de European Southern Observatory, de Very Large Telescope, is ook in aanbouw.

Zie ook op HuffPost :