Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Deze nieuwe composietafbeelding van het centrum van de Melkweg is verbluffend

Mooie foto als kunstwerk en toch wetenschappelijk bruikbaar!

Dankzij de Chandra Space Telescope, gespecialiseerd in röntgenobservatie, kon astronoom Daniel Wang publiceren: Hele nieuwe foto Toon het hart van onze melkweg Melkweg.

Deze foto is bijzonder kleurrijk, het is een “composiet”: het combineert verschillende afbeeldingen tot een mozaïek en presenteert ons het prachtige panorama hieronder. In dit geval werden de 370 verschillende beelden van de Chandra-telescoop verzameld, via de verschillende banden van röntgenstralen die door Chandra kunnen worden gedetecteerd – oranje, groen, blauw en paars – die overeenkomen met verschillende soorten energieën. Bovendien werden gegevens over de radiogolflengte (in grijs en magenta) van beelden die werden vastgelegd door de MeerKAT-radiotelescoop toegevoegd.

Volledig samengesteld beeld van het centrum van de Melkweg, hier horizontaal omgekeerd. // Bron: NASA / CXC / UMass / QD Wang

Zoals je hieronder kunt zien, als we de golflengten van röntgenstralen (links) scheiden van die van radiotransmissies (rechts), levert dit twee verschillende beelden op.

Aan de linkerkant is het centrum van de melkweg via röntgenstralen en aan de rechterkant via radiogolven. // Bron: NASA / CXC / UMass / QD Wang

Er is een interessant element aan dit panorama

Deze fotomontage is niet alleen geweldig. Het is wetenschappelijk bruikbaar, met name door een bijzonder interessant en goed bestudeerd gaspad te onthullen in a onderzoekspaper. Deze gasvormige gloeidraad, G0.17-0.41 genaamd, geeft zowel röntgen- als radiostraling weer. Het strekt zich uit over 20 lichtjaar, maar is erg dun en de breedte is niet groter dan een honderdste van zijn lengte (0,2 lichtjaar).

Het is waarschijnlijk dat het deel van de kabels dat de radiolengtes produceert een magnetisch veld is. Door dit te correleren met andere eigenschappen van wolken, legt astronoom Daniel Wang in zijn artikel uit dat het een krachtig fenomeen is dat magnetische herverbinding wordt genoemd. Het gebeurt wanneer verschillende magnetische velden zich in verschillende richtingen opstellen, botsen en om elkaar heen krullen.

READ  'Totale overheersing van de mensheid': het verbindt ChatGPT met Furby, de waanzinnige projecten van Plush onthuld
G0.17-0.41 gaspad, naar röntgen- en radio-emissies. // Bron: NASA / CXC / UMass / QD Wang

« Deze herverbindingsgebeurtenissen in de melkweg zijn meestal niet actief genoeg om te worden gedetecteerd in röntgenstralen, met uitzondering van meer actieve in het galactische centrum, waar het interstellaire magnetische veld veel sterker is. Maar het komt ook voor dat magnetische herverbindingen gevolgen hebben, zoals het opwarmen van het gas in het interstellaire (interstellaire) medium, een soort turbulentie die nieuwe generaties sterren voortbrengt. Voor Daniel Wang, aangezien deze gebeurtenissen meestal niet zichtbaar zijn langs de radiogolflengte, betekent dit dat een traject als G0.17-0.41 slechts het topje van de ijsberg is over activiteit in het hart van de Melkweg.

Dit is een goed voorbeeld, met een verbazingwekkend panorama, dat astrofysici door deze paden en dit soort afbeeldingen in meer detail te bestuderen, de eigenaardigheden van het centrum van onze melkweg beter kunnen begrijpen.

Bekijk de wereld vanuitDe ruimte

Fotocredit voor de persoon:
NASA / CXC / UMAS / QD Wang

Deel op sociale media

Vervolg van de video