Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Delhi stikt nog steeds onder de vervuiling, scholen twee dagen gesloten – Bevrijding

Delhi stikt nog steeds onder de vervuiling, scholen twee dagen gesloten – Bevrijding

De Indiase autoriteiten hebben schoolkinderen op vrijdag 3 november gevraagd thuis te blijven vanwege een piek in de vervuiling door fijne deeltjes, die bijzonder gevaarlijk is voor de gezondheid.

Het is alsof de tragedie zich herhaalt: de Indiase hoofdstad stikt opnieuw in de vervuiling. Op vrijdag 3 november waren de scholen in Delhi opnieuw gesloten vanwege het gevaarlijke niveau van luchtvervuiling, dat tot uiting kwam in een giftige gele waas. Dat meldt de Zwitserse Vereniging voor Luchtkwaliteitsmonitoring. IQ luchtHet niveau van PM2,5-deeltjes, die het gevaarlijkst zijn, is 35 keer hoger dan de maximumlimiet die is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze bijzonder fijne deeltjes dringen diep door in de luchtwegen en een deel ervan kan door de bloedvaten heen dringen en in de bloedcirculatie terechtkomen.

Delhi-hoofdminister Arvind Kejriwal maakte donderdagavond laat bekend dat alle basisscholen in de hoofdstad minimaal twee dagen gesloten zullen zijn. “Gezien de toenemende vervuiling zullen alle overheids- en particuliere basisscholen in Delhi de komende twee dagen gesloten blijven.”schreef hij op X (voorheen Twitter).

Jaarlijks 1,67 miljoen sterfgevallen in India

Delhi, een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld, wordt consequent gerangschikt onder de meest vervuilde steden ter wereld. De giftige nevel, aangewakkerd door de verbranding van landbouwproducten, industriële emissies en wegvervoer, stagneert in de megastad van 30 miljoen mensen.

Het probleem piekt aan het begin van de winter, met de hindoeïstische feestdag Diwali, die samenvalt met de weken waarin tienduizenden boeren in Noord-India rijstresten verbranden. Deze praktijk is een van de hoofdoorzaken van de vervuiling die Delhi elk jaar verstikt en voortduurt ondanks pogingen van de autoriteiten om boeren ervan te overtuigen andere methoden te gebruiken om land te ontginnen en dreigementen met strafmaatregelen. De autoriteiten kondigen regelmatig verschillende plannen aan om de vervuiling terug te dringen, vooral door bouwwerkzaamheden op te schorten, maar met weinig resultaat.

READ  De overheid wil koeienscheten belasten

studie Het scalpelEen Brits medisch tijdschrift, gepubliceerd in 2020, schreef een jaar geleden 1,67 miljoen sterfgevallen toe aan luchtvervuiling in India, waaronder bijna 17.500 gevallen in de hoofdstad. India is voor de productie van energie sterk afhankelijk van steenkool, die zeer fijne deeltjes uitstoot. Het land heeft de uitstoot per hoofd van de bevolking de afgelopen zeven jaar met 29% zien stijgen en is terughoudend in het implementeren van beleid om de vervuilende fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen.