Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Zwitserse frank brak opnieuw een record tegen de euro, maar hoe ver gaat het? – rts.ch

Op maandagochtend hoefde je maar 94 CHF cent te betalen voor 1 euro: een nieuw record. Na jarenlang te hebben geprobeerd de frank te devalueren, is de Zwitserse Nationale Bank de afgelopen maanden 180 graden gedraaid. In het licht van de versnellende inflatie, stelt het de nationale munt nu in staat om te appreciëren.

De Zwitserse valuta ontwikkelt zich aan het begin van het jaar nog steeds op 1,03 frank per euro en de Zwitserse valuta versnelde op 16 juni, na de eerste grote tariefverhoging door de Zwitserse uitgevende instelling na jaren van stabiliteit. Eind juni daalde het valutapaar onder pariteit en bereikte het maandagochtend een nieuw historisch dieptepunt van 0.9409 CHF / EUR.

Het hoofd van de Zwitserse Nationale Bank, Thomas Jordan, stak medio juni het buskruitvuur aan door te verklaren dat “in het geval van een verzwakking van de frank, we daarentegen zullen overwegen om valuta’s te verkopen” om een ​​sterke positie te behouden. openhartig. Deze boodschap werd afgelopen donderdag herhaald, waarbij negatieve beleidsrentes werden opgegeven die met 0,75 procentpunt werden verhoogd tot +0,50%.

Nikolai Markov vat het samen: “Vroeger zou de SNB ingrijpen om de opwaartse druk op de frank te verminderen, en nu kan ze ingrijpen om de appreciatie van de frank te stimuleren en de inflatiedruk te verminderen.” Volgens de hoofdeconoom van Pictet Asset Management “is er geen angst meer voor appreciatie van de frank. Integendeel, appreciatie van de frank is welkom omdat het de prijsstijgingen die nodig zijn om de prijzen te stabiliseren te beperken.”

schokdemper rol:

Zwitserland boekte in augustus al een recordinflatie van 3,5%, ruim boven de prijsstabiliteitsdoelstelling van de Zwitserse Centrale Bank van 0% tot 2%. “Als we de gereguleerde tarieven weghalen, bedraagt ​​de inflatie 4,1%, twee keer de prijsstabiliteitsdoelstelling van de Zwitserse Nationale Bank”, berekent Alix Bhend-Lambin, econoom en financieel strateeg bij BCV.

READ  Gardena Sileno Minimo 250-test: een gestroomlijnde, verbonden mini-robotmaaier die meer doet dan het absolute minimum

Dit is echter ruim onder de 9,1% die in augustus werd opgetekend in de eurozone en 8,3% in de VS. De kracht van de frank beschermt in feite gedeeltelijk tegen buitensporige prijsversnelling dankzij de koopkracht die de Zwitserse munt geeft aan aankopen in het buitenland, met name energieproducten. Zo verlaagt een devaluatie van de euro met 10% ten opzichte van de frank de inflatie in Zwitserland met een half procentpunt, volgens schattingen van Credit Suisse.

Alex Bend zegt: “De frank (…) speelt zijn rol als schokdemper voor de invoerprijzen, maar belette niet dat de uitvoerprijzen stegen (+1,3%). De Zwitserse munt helpt de kosten voor bedrijven te verlagen.” Lampen. Voor dat laatste geldt: “de frank is niet overgewaardeerd: de reële waarde ten opzichte van de euro is 1,08 euro/frank”.

Met het oog op deze ontwikkeling, hoeveel terrein zal het valutapaar waarschijnlijk dalen? Nikolai Markov waarschuwt dat “in absolute termen er geen limiet is aan de appreciatie van de frank. Er is echter een limiet aan de snelheid van deze trend.” Als de appreciatie van de frank te snel gaat, kan de Zwitserse Nationale Bank ingrijpen om de appreciatie van de Zwitserse frank te verlagen, meent hij.

veel twijfels

“Een te snelle waardering zou het prijsconcurrentievermogen van de export schaden, ondanks het hoge profiel van onze sector”, zegt Arthur Euros, hoofdstrateeg bij Oddo-BHF Zwitserland. Volgens laatstgenoemde stijgt de frank structureel ten opzichte van de euro door het prijsappreciatieverschil.

Geconfronteerd met deze situatie verwacht de specialist van de Cantonal Bank of Voodooise dat het valutapaar euro/frank over zes maanden 0,98 zal zijn, “in ieder geval zonder pariteit”. “De rest zal sterk afhangen van de context, want er zijn veel onzekerheden”, waarschuwt ze.

READ  Ecomiam groeit met grote sprongen in de diepvriesmarkt

Wat Nikolai Markov betreft, hij verwacht dat de frank volgend jaar in waarde zal dalen ten opzichte van de euro, “omdat de marktomgeving moet versoepelen.” Tegen december 2023 wordt een niveau van 1,05 frank per euro verwacht voordat de frank in 2024 weer zal stijgen.

Voor Arthur Goros zou de rally op middellange termijn moeten voortduren en over vijf jaar zou het valutapaar 0,85 EUR/CHF moeten bereiken, wat de “momenteel waargenomen macro-financiële fundamentals” weerspiegelt.

ATS / andere