Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Zwitserse frank bereikt een nieuw record ten opzichte van de euro – rts.ch

De frank brak opnieuw door de bodem ten opzichte van de euro en bereikte maandag een recordhoogte ten opzichte van de Europese eenheidsmunt. De trend zal zich voortzetten.

om 13.01 uur, Zwitserse munteenheid Het handelde tegen 0,9644 frank per euro, na kort na de middag te zijn gedaald tot 0,9634 EUR/CHF. Sinds het begin van het jaar is de frank blijven stijgen ten opzichte van de euro, waarbij het valutapaar begin januari nog steeds handelde op 1,038 EUR/CHF.

Analisten van de kantonnale bank van Zürich verwachten een koers van ongeveer 0,96 euro/frank over drie maanden.

>> zie ook De evolutie van de frank ten opzichte van de euro over 10 jaar

Verandering in monetair beleid

Deze trend is bevestigd door recente wijzigingen in het Zwitserse monetaire beleid. Op 16 juni verhoogde de Zwitserse Nationale Bank (SNB) de beleidsrente tot -0,25% (sinds januari 2015 was deze -0,75% en verliet ze de minimumrente van 1,20 frank).

Deze beslissing versterkt de frank omdat het beleggen in de nationale valuta aantrekkelijker maakt. Een positief punt in de strijd tegen de inflatie (voor 2022 verwacht op 2,8%), wat nu de prioriteit is van de Zwitserse Nationale Bank. Een sterkere frank verlaagt effectief de kosten van geïmporteerde producten, die het meest worden beïnvloed door prijsstijgingen.

“Als de frank buitensporig apprecieert, zijn we bereid buitenlandse valuta te kopen”, bevestigde Thomas Jordan, hoofd van de algemene administratie van de frank, op 16 juni.

>> Lees erover: Zwitserse Nationale Bank verhoogt belangrijkste rentetarief en verhoogt inflatieverwachtingen

Taxi met ATS

READ  Brandstoftekort: Weinig Fransen gaan tanken in Spanje, 'normale dag' in La Jonquera