Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De ziekte van Alzheimer: problemen met het gezichtsvermogen: misschien het eerste teken

Twee back-to-back studies tonen aan dat de ogen niet alleen een venster naar de ziel zijn, zoals het gezegde luidt, maar ook een vroeg teken van pathologische veranderingen die de hersenen aantasten. De ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson kunnen in het oog worden gedetecteerd lang voordat de eerste symptomen van deze neurodegeneratieve ziekten optreden.

  • Problemen met het gezichtsvermogen luiden de ziekte van Alzheimer in
  • Verdunning van het netvlies: stadium 1 ziekte van Parkinson

De achteruitgang van de cognitieve functie en de gezichtsscherpte zijn twee grote problemen die samenhangen met veroudering: naar verwachting zal tegen 2050 het aantal mensen met dementie toenemen van 50 naar 132 miljoen, terwijl het aantal blinden zal toenemen van 38 naar 115 miljoen. .

Sommige observaties suggereren dat deze twee aandoeningen zich niet onafhankelijk van elkaar ontwikkelen, maar in plaats daarvan gerelateerd kunnen zijn. Autopsiestudies bij mensen met de ziekte van Alzheimer hebben bijvoorbeeld aanzienlijke schade aan de oogzenuw en het netvlies bij deze patiënten aangetoond. Een verband tussen cognitie en gezichtsvermogen wordt ook gesuggereerd door analyse van gegevens die zijn verkregen uit twee grote Amerikaanse onderzoeken (meer dan 30.000 deelnemers in totaal), waaruit blijkt dat het risico op verlies van gezichtsscherpte 2 tot 3 keer hoger is bij mensen met een verminderd gezichtsvermogen. . Deze studies stellen ons echter niet in staat om te bepalen of verlies van het gezichtsvermogen een oorzaak of een gevolg is van de achteruitgang van cognitieve functies.

Problemen met het gezichtsvermogen luiden de ziekte van Alzheimer in

Problemen met het gezichtsvermogen luiden de ziekte van Alzheimer in

Om de volgorde van gebeurtenissen die deze twee fenomenen met elkaar verbinden beter te definiëren, voerde een Amerikaanse onderzoeksgroep een prospectieve studie uit (de Salisbury Eye Assessment Study) met 2520 mensen in de leeftijd van 65-84 jaar. De gezichtsscherpte van de deelnemers en de aanwezigheid van cognitieve disfunctie werden gemeten met klinisch gevalideerde tests (Early Treatment for Diabetic Retinal Disease, Vision Charts Study en Mini Mental State Examination). [MMSE] om waar te nemen). Door deze parameters over een periode van acht jaar te meten, konden de onderzoekers een verband leggen tussen achteruitgang van het gezichtsvermogen tijdens deze periode en achteruitgang van cognitieve functies. Aan de andere kant, toen ze de resultaten op de tegenovergestelde manier analyseerden, dat wil zeggen, door cognitieve achteruitgang te koppelen aan verminderde gezichtsscherpte, was de associatie veel zwakker, wat aangeeft dat problemen met het gezichtsvermogen voorafgaan aan cognitief verlies, en niet aan de andere kant. manier rond.

READ  Het ministerie van Volksgezondheid onthult aanbevelingen voor nieuwe vaccins

Volgens de auteurs suggereren deze bevindingen dat het beheersen van leeftijdsgerelateerde problemen met de gezichtsscherpte (bijziendheid, cataracten, maculaire degeneratie) een eenvoudige manier kan zijn om het ontstaan ​​van cognitieve stoornissen te voorkomen, of op zijn minst te vertragen.

Verdunning van het netvlies: stadium 1 ziekte van Parkinson

Een andere oogafwijking die verband houdt met sommige neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose of zelfs de ziekte van Parkinson, is het dunner worden van het netvlies. Om dit fenomeen beter te karakteriseren, gebruikten de onderzoekers optische coherentietomografietechnologie om de dikte van het netvlies van 49 patiënten met de ziekte van Parkinson nauwkeurig te meten, en vergeleken de verkregen waarden met 54 gezonde mensen van dezelfde leeftijd. (mediane leeftijd 69)). Ze ontdekten dat het dunner worden van het netvlies kon worden gezien in de vroege stadia van de ziekte en verband hield met de ernst van de neurologische schade. Volgens de auteurs kan deze meting een diagnostisch hulpmiddel zijn voor de ziekte van Parkinson vanaf de vroege stadia en zo het patiëntenbeheer vergemakkelijken.

bronnen

Vind je onze inhoud leuk?

Ontvang onze nieuwste releases gratis en elke dag rechtstreeks in je inbox

[ADINSERTER AMP]