Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Wereldgezondheidsorganisatie kan de naam van het virus, dat als misleidend en stigmatiserend wordt beschouwd, veranderen

zeg niets meer apenpokken, zeg … Nou, voor nu weten we het niet. Maar van binnen is er een hersenstorm gaandeWie is de Om “de naam van dit virus te veranderen”, beloofde de algemeen directeur, Tedros Adhanom Ghebreyesus, “zo snel mogelijk aan te kondigen”. Naast het individuele virus zal het ook en in de eerste plaats een kwestie zijn van het wijzigen van de naam van de verschillende stammen, evenals de naam van de ziekte zelf. Waarom deze verandering wanneer apenpokken in meer dan 40 landen is gecontroleerd?

Deze overweging heeft vooral betrekking op de stammen van het virus. Ze zijn al vernoemd naar regio’s of landenAfrika : We hebben het over de West-Afrikaanse en Congobekken-stam, de tweede is veel dodelijker dan zijn neef-stam. Hij ging, 84% van de nieuwe gevallen werd dit jaar ontdekt in Europa en 12% in Amerika. Een naamsverandering zou het dus mogelijk maken om de huidige realiteit van de ziekte om te buigen, terwijl begin juni ongeveer dertig wetenschappers, velen van hen uit Afrika, om een ​​”noch discriminerende noch stigmatiserende benaming” vroegen.

‘Het is niet echt een ziekte gerelateerd aan apen’

De naam “apenpokken” is op zichzelf al misleidend. De huidige uitbraak is te wijten aan een stam die gemakkelijk van de ene mens op de andere wordt overgedragen, terwijl de Afrikaanse gevallen voornamelijk afkomstig zijn van besmetting door een dier. Vooral, zelfs in het origineel: “Het is niet echt een ziekte die ermee samenhangt” apen “Aantekeningen van viroloog Oyewale Tomori. Deze naam is de erfenis van de omstandigheden waarin de ziekte werd ontdekt in de jaren 1950: Deense onderzoekers ontdekten het in het apenlaboratorium. Maar in het echte leven wordt het meestal gevangen door knaagdieren.

READ  Lekker naseizoen? Nazomer? Wat zijn de weertrends voor september 2021? 31-08-2021

Naast dit misleidende aspect zijn er opnieuw zorgen over de aard en het stigma van een dergelijke naam. “Apen worden over het algemeen geassocieerd met landen in het zuiden, vooral Afrika”, herinnert onderzoeker Moses John Bockarie zich in The Conversation. Deze zorgen maken deel uit van een bredere context waarin Afrika vaak het doelwit is van ziekten die zich wereldwijd hebben verspreid. “We hebben het vooral gezien met zuigtabletten In de jaren tachtig was Ebola tijdens de epidemie van 2013, toen met het Covid-virus en de vermeende “Zuid-Afrikaanse varianten”, zegt epidemioloog Oliver Restive tegen AFP.

Daarom is het beeld ook belangrijk. Oliver Restive betreurt het dat de media vaak de ongelukkige illustraties hebben gekozen voor hun artikelen over apenpokken. Hij merkt op dat dit vaak “oude foto’s van Afrikaanse patiënten” zijn, terwijl de huidige gevallen “veel minder ernstig” zijn.