Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De studie suggereert dat de vulkanen van de Rode Planeet mogelijk nog steeds actief zijn

Foto’s die in de baan van de planeet zijn gemaakt, hebben geleid tot de ontdekking van “slechts” 50.000 jaar oude vulkanische afzettingen. Relatief kleine afzettingen geven aan dat er nog steeds vulkanen actief zijn op Mars.

Levendiger dan u zich kunt voorstellen. Een studie die op het platform is gepubliceerd, laat zien dat Mars nog steeds vulkanische activiteit heeft ScienceDirect En verschijnen in het gespecialiseerde wetenschappelijke tijdschrift Icarus.

Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat de rode planeet vier miljard jaar geleden natter en heter was, weet nog niemand de reden voor het verlies van de atmosfeer en het verdwijnen van water van het oppervlak van Mars.

Vulkanische afzettingen die ongeveer 50.000 jaar oud zijn

Dankzij missies die zijn uitgevoerd in de baan van de planeet, onthullen nieuwe beelden en gegevens vulkanische activiteit die 50.000 jaar teruggaat, wat “recent” is vanuit astronomisch oogpunt. Tot nu toe konden wetenschappers slechts ongeveer drie miljoen jaar geleden kleine vulkaanuitbarstingen veroorzaken.

Foto’s gemaakt in het Elysium Planetia-gebied onthullen een vulkanische afzetting van meer dan dertig kilometer.

“Dit is misschien wel de kleinste vulkanische afzetting die ooit op het oppervlak van Mars is gedocumenteerd”, schreef ze in een verklaring van persbureau Reuters. CNN David Horvath, hoofdauteur van de studie en onderzoeker aan het Institute of Planetary Sciences aan de Universiteit van Arizona. ‘Ter vergelijking: als de geschiedenis van Mars in één dag was samengevat, zou deze vulkaanuitbarsting op het laatste moment hebben plaatsgevonden.’

Seismische activiteit roept vragen op

Onderzoek uitgevoerd door astronomen aan de American University bracht de hypothese naar voren van een lava-uitbarsting, of een explosieve vulkaanuitbarsting van magma veroorzaakt door gassen. Met andere woorden, het is een beetje zoals wanneer een goed geschudde frisdrankfles wordt geopend.

READ  Voor 40 jaar en vooral na 75 jaar is het gevaar er ook

Vulkanische afzettingen, die “relatief verse” afzettingen van as en gesteente vertonen, zijn ver verwijderd van de nieuwsgierigheid en volharding, de twee rovers van NASA.

Er werden echter twee trillingen gedetecteerd door InSight, de robot die verantwoordelijk is voor het bestuderen van de seismische activiteit van de planeet, ongeveer 1600 kilometer van de sedimenten. Seismische gebeurtenissen vonden plaats in het gebied waar de vulkanische afzettingen werden ontdekt, en dit is terwijl Mars geen platentektoniek lijkt te kennen. De meest logische reden zijn dus de bewegingen van magma onder het oppervlak van de Rode Planeet.

“De jonge leeftijd van de sedimenten geeft aan dat er mogelijk nog steeds vulkanische activiteit is op Mars”, voegt David Horvath toe, en hij concludeert dat “de interactie tussen opstijgend magma en ijzig substraat in deze regio heeft gezorgd voor vrij recente omstandigheden die gunstig zijn voor microbieel leven.” voortzetting van het leven in deze regio. “

Hughes Garnier BFMTV-verslaggever