Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De speciale aanklager vraagt ​​het Hooggerechtshof om uitspraak te doen over de immuniteit van Trump

De speciale aanklager vraagt ​​het Hooggerechtshof om uitspraak te doen over de immuniteit van Trump

Federaal aanklager Jack Smith heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag gevraagd een dringende uitspraak te doen over de immuniteit die Donald Trump heeft ingeroepen om te voorkomen dat de voormalige president zijn koers zou laten ontsporen. Zijn proces staat gepland voor de verkiezingen van 2020.

Advocaten van de favoriet in de Republikeinse voorverkiezingen eisen systematisch dat zijn verschillende processen zo snel mogelijk plaatsvinden, en in ieder geval na de presidentsverkiezingen van november 2024.

Rechter Tanya Chutkandie de procedure in het federale proces tegen Donald Trump zal voorzitten en zijn vermeende illegale pogingen Om de uitslag van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken, werd zijn verzoek om immuniteit op 1 december afgewezen, omdat er geen bepaling bestaat die een voormalige president beschermt tegen strafrechtelijke vervolging.

“Uitzonderlijk” bestand.

Maar het beroep dat zijn advocaten op 7 december hebben ingediend “schort de procedure” tegen hem op, zoals speciaal aanklager Jack Smith, die de zaak onderzoekt, opmerkt in zijn verzoek om directe verwijzing naar het Hooggerechtshof. Maar “als de beroepsprocedure volgens het gebruikelijke ritme van het Hof van Beroep verloopt, kan er niet binnen enkele maanden een definitieve beslissing worden genomen”, terwijl het proces op 4 maart 2024 moet beginnen, benadrukte hij.

“Het is absoluut in het algemeen belang dat de claim van de verdachte op immuniteit zo snel mogelijk wordt opgelost – en, als hij geen immuniteit heeft, dat hij wordt berecht in een eerlijk en versneld proces”, zegt de speciale aanklager. Hij geeft toe dat dit een “uitzonderlijk verzoek” is en voegt eraan toe: “Het is een uitzonderlijk dossier.”

READ  As- en zwavelwolken richting Frankrijk

Als gevolg hiervan vroeg Jack Smith om een ​​suprême van de vraag en een fixer voor het publiek om de gelegenheid te bieden de argumenten van de partijen te beëindigen vóór het standbeeld van de laatste sessie, die het einde van de 30e sessie had bereikt, juni. De rechtbank, zonder uitspraak te doen over de verwijzing zelf, stemde er in de middag mee in om deze dringend te overwegen, en gaf de verdediging tot 20 december de tijd om te reageren.

Mogelijk uitstel van de proef

Jack Smith voegt hieraan toe: “Hoewel er geen precedent bestaat ter ondersteuning van de aanspraak van de verdachte op strafrechtelijke immuniteit als voormalig president, erkent de staat dat deze rechtbank nooit uitspraak heeft gedaan” over deze kwestie.

Tegelijkertijd diende hij een verzoek om noodherziening in bij het federale hof van beroep in Washington, voor het geval dat de negen rechters van het Hooggerechtshof, zes benoemd door Republikeinse presidenten en drie benoemd door Democraten, zijn verzoek zouden afwijzen.

Het Hof van Beroep van zijn kant gaf de advocaten van Donald Trump tot woensdag de tijd om op dit noodoproep te reageren. Zijn campagneteam reageerde in een verklaring op het verzoek van Jack Smith: “Er is absoluut geen reden om dit kluchtproces te overhaasten, behalve om president Trump en tientallen miljoenen van zijn aanhangers schade te berokkenen.”

De advocaten van Donald Trump zeggen dat hij “absolute immuniteit” geniet voor zijn daden in het Witte Huis. Zij citeren jurisprudentie van het Hooggerechtshof uit de jaren tachtig over civiele rechtszaken tegen voormalig president Richard Nixon.

READ  Chinese raketafval bereidt zich voor om te landen

Zelfs met snelle actie is het onwaarschijnlijk dat het Amerikaanse Hooggerechtshof vóór februari een advies zal uitbrengen, waardoor de startdatum van 4 maart onzeker wordt.