Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Russische Centrale Bank verhoogt de belangrijkste rente met meer dan 10 punten

De Russische Centrale Bank kondigde maandag een zeer forse verhoging van de beleidsrente aan met 10,5 punt.

Vandaag, maandag, heeft de Russische Centrale Bank aangekondigd dat ze de belangrijkste rente zeer fors heeft verhoogd, met 10,5 punten, tot 20%, om de zware economische sancties tegen te gaan die het Westen heeft opgelegd om Moskou te straffen voor zijn invasie van Oekraïne.

“De Raad van Bestuur van de Bank of Russia heeft besloten de belangrijkste rente te verhogen tot 20% per jaar”, citeerden Russische persbureaus de Centrale Bank van Rusland.

“De Bank of Russia zal nieuwe beslissingen nemen over de basisrente op basis van een beoordeling van de risico’s die gepaard gaan met externe en interne omstandigheden en de reactie van de financiële markten op deze risico’s”, voegde ze eraan toe, terwijl ze probeerde de roebel te verdedigen.

De Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen hebben aangekondigd dat ze enkele Russische banken zullen uitsluiten van het internationale bancaire betalingssysteem Swift en alle transacties met de Russische Centrale Bank.

Standaard wisselkoers voor de roebel

De wisselkoers van de Russische roebel bereikte een recordniveau, tussen de 117 en 125 roebel per dollar. De centrale bank verhoogde ook de debetrente van 9,5% eerder naar 20%.

De G7-landen – Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten – hebben gewaarschuwd dat ze “aanvullende maatregelen” zullen nemen bovenop de reeds aangekondigde sancties als Rusland zijn militaire operaties niet stopzet.

Vóór de westerse sancties en de invasie van Oekraïne liep de inflatie in Rusland al op, waardoor de Centrale Bank gedwongen werd de beleidsrente meerdere keren te verhogen.

READ  Meter Linky: Er is zojuist slecht nieuws gevallen, het is een nachtmerrie geworden, dit is wat er gaat veranderen