Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De president roept op tot vervroegde parlementsverkiezingen op 30 januari 2022

De stemming had normaal in het najaar van 2023 moeten plaatsvinden. Maar de conservatieve Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa kondigde donderdag 4 november de ontbinding van het parlement aan en het houden van vervroegde parlementsverkiezingen op 30 januari om de impasse te doorbreken die was ontstaan door de afwijzing door de socialistische regering van de begroting voor 2022, in onenigheid met haar voormalige extreemlinkse bondgenoten.

Na de presidentsverkiezingen van afgelopen januari en de gemeenteraadsverkiezingen van eind september zullen voor de derde keer in een jaar ongeveer negen miljoen kiezers naar de stembus worden geroepen.

afwijzing van de begroting ‘Volledig draagvlak bij de overheid’Terwijl het 2022 zal zijn “Een cruciaal jaar voor een duurzame uitweg uit de epidemie en sociale crisis die ons heeft overspoeld”Het staatshoofd betoogde donderdagavond in een televisietoespraak. In tijden als deze, in een democratie, is er altijd een oplossing, zonder drama of angst (…)‘Laten we de stem teruggeven aan het volk’zei het staatshoofd. De Raad van State, een adviesorgaan, keurde woensdag het voorstel van Marcelo Rebelo de Sousa om het parlement te ontbinden goed na verwerping van de ontwerpbegroting.

Antonio Costa, die in 2015 aan het hoofd kwam van een minderheidsregering die wordt gesteund door het linkse blok en de Communistische Partij, had al beloofd campagne te voeren voor ‘Sterke, stabiele en duurzame meerderheid’. Aan de rechterkant lijden de twee conservatieve partijen aan interne verdeeldheid die de extreemrechtse Chiga-partij ten goede kan komen. Oppositieleider Roy Rio riskeert zijn zetel in de tussentijdse verkiezing van 4 december, die zal dienen als zijn voornaamste tegenstander van Europarlementariër Paulo Rangel.

READ  We hopen de bemanning te redden van de verdwijning van de Indonesische onderzeeër
Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees In Portugal heeft de socialistische regering haar linkse bondgenoten in de steek gelaten

Financieringswet om de economie nieuw leven in te blazen

Zelfs vóór de verwerping van de financieringswet van 2022, die Portugal een week geleden in een crisis stortte, waarschuwde de president dat dit tot gevolg zou hebben dat de datum van de parlementsverkiezingen die normaal in de herfst waren gepland, zou worden vervroegd. 2023. Het staatshoofd probeerde een compromis op te leggen tussen de regering en de radicaal-linkse partijen omdat volgens hem de Financieringswet dat was. “Basis” De economie nieuw leven inblazen dankzij Europese fondsen uit het post-Covid herstelplan.

Op 27 oktober stemden de radicaal-linkse partijen samen met de rechtse oppositie om de financieringswet van de minderheidsregering te verwerpen, waarmee een einde kwam aan de alliantie die hen in staat had gesteld Portugal sinds eind 2015 te regeren.

In afwachting van de stemming zal de heer Costa, die heeft uitgesloten dat hij op eigen houtje ontslag neemt en heeft beloofd de socialistische campagne te leiden, aan het hoofd van een regering met beperkte bevoegdheden blijven.

Lees ook De Portugezen liepen het risico uit elkaar te vallen

Le Monde met Agence France-Presse en Reuters