Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas aanvaardt het aftreden van de regering

De Palestijnse president Mahmoud Abbas aanvaardt het aftreden van de regering

Dit besluit wordt verklaard door de ‘dringende behoefte aan interne Palestijnse consensus’, in een tijd waarin de onderhandelingen achter de schermen worden geïntensiveerd om het Palestijnse politieke leiderschap te hervormen in de ‘naoorlogse’ context in Gaza.

Vandaag, maandag 26 februari, heeft president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit het eerder op de dag aangekondigde ontslag aanvaard, in een tijd waarin de onderhandelingen achter de schermen worden geïntensiveerd om het Palestijnse politieke leiderschap te hervormen binnen het raamwerk van het “naoorlogse” Gaza. .

Muhammad Shtayyeh, premier sinds het voorjaar van 2019, kondigde deze maandagochtend in Ramallah, het hoofdkwartier van de Palestijnse Autoriteit, aan: “Ik heb het ontslag van de regering afgelopen 20 februari aan de heer President voorgelegd, en ik dien het vandaag schriftelijk in.”

Die avond vaardigde president Abbas een decreet uit ‘waarin hij dit ontslag aanvaardde’, terwijl hij Muhammad Shtayyeh en zijn ministers de opdracht gaf ‘tijdelijk in hun positie te blijven totdat er een nieuwe regering is gevormd’.

“Interne Palestijnse consensus”

Hij voegde eraan toe: “De volgende stap vereist nieuwe regerings- en politieke maatregelen die rekening houden met de nieuwe realiteit in de Gazastrook (…) en de dringende behoefte aan interne Palestijnse consensus” en de oprichting van een Palestijnse staat met gezag over het Westen. Bank. En Gaza, kondigde Muhammad Shtayyeh aan.

Sinds de broedermoorden die in juni 2007 uitbraken, is het Palestijnse leiderschap verdeeld tussen de Palestijnse Autoriteit, onder leiding van Mahmoud Abbas, die een beperkt gezag uitoefent op de Westelijke Jordaanoever, een gebied dat sinds 1967 door Israël wordt bezet, terwijl Hamas de Gazastrook controleert.

READ  Erdogan heeft aangekondigd dat Turkije lid wil worden van de Shanghai Cooperation Organization, de eerste voor een NAVO-lid

Voor de Palestijnse analist Ghassan Al-Khatib is het aftreden van de regering-Shtayyeh geen gebaar van uitdaging aan Mahmoud Abbas, maar eerder een manier voor de Palestijnse Autoriteit om haar bereidheid te tonen om het pad van hervormingen voor de naoorlogse periode in te slaan. Gaza. .

Autoriteit voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook

Arabische landen, waaronder Qatar, westerse mogendheden en tegenstanders van Mahmoud Abbas, eisen de hervorming van de Palestijnse Autoriteit, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, onder de vlag van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Met het aftreden van de Shtayyeh-regering “wil Mahmoud Abbas de bemiddelaar laten zien dat hij ook bereid is deze weg in te slaan”, bevestigt Ghassan Al-Khatib, en legt uit dat dit nieuwe Palestijnse leiderschap elementen van de Palestijnse Autoriteit en Hamas zal omvatten. Goed.

Ghassan Al-Khatib legt uit: “Als Abbas en Hamas tot een akkoord komen, zal dit een nieuwe fase in de Palestijnse politiek zijn. Dit zal belangrijk zijn omdat de twee kampen verschillende keren hebben geprobeerd dichter bij elkaar te komen, zonder ooit daarin te slagen.”

‘Het tekort’ van Mahmoud Abbas

Khalil Al-Shaqaqi, directeur van het Palestijnse Centrum voor Beleidsonderzoek en Opiniepeilingen, een onafhankelijk instituut in Ramallah, is van mening dat het ontslag dat de regering Shtayyeh maandag heeft gepresenteerd slechts een formaliteit is en deel uitmaakt van de poging van Mahmoud Abbas om de mensen te overtuigen van een verlangen voor hervorming.

Khalil Al-Shaqaqi beweert dat “Abbas de wereld wil laten zien dat hij bereid is veranderingen door te voeren (…) maar de enige echte hervorming is zijn terugkeer naar zijn vaderland”, en benadrukt dat degene die de Shtayyeh-regering opvolgt “zal moeten “loyaal” aan de Palestijnse president, omdat deze werkt.” Als een one-man-show.”

READ  Geconfronteerd met migratiedruk riep Italië de noodtoestand uit

De afgelopen maanden hebben veel Palestijnen president Mahmoud Abbas (88 jaar), die voor het laatst in 2005 werd gekozen, bekritiseerd vanwege zijn ‘onvermogen’ tegenover de Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

In strijd met de recente gesprekken over het “naoorlogse” Gaza heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een plan gepresenteerd dat voorziet in het handhaven van de Israëlische “veiligheidscontrole”, waarbij de mogelijkheid van een Palestijnse staat wordt verworpen en geen politieke rol voor de Palestijnse Autoriteit wordt overwogen. Autoriteit of Hamas.

Meest gelezen