Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De ontdekking van een grot versierd met prehistorische schilderijen die 24 duizend jaar oud zijn!

De ontdekking van een grot versierd met prehistorische schilderijen die 24 duizend jaar oud zijn!

Oeros, paarden, herten, handafdrukken en vingers getekend in rode klei… Het is een waar wonder ontdekt door wetenschappers in deze grot in het oosten van Spanje. Met meer dan 100 prehistorische schilderijen die de muren sieren, zou de Cova Dons-grot een van de belangrijkste paleolithische vindplaatsen van dit type in Europa kunnen worden.

Dit zal jou ook interesseren

[EN VIDÉO] Prehistorische bioscopen? Ongeveer 41% van de muurwerken die de versierde grotten sieren, stellen bewegende dieren voor….

De grot was al bekend bij de lokale bevolking en wandelaars in de omgeving, maar tot op de dag van vandaag in juni 2021 had niemand de delicate schilderijen opgemerkt die de muren sierden. Het was een team van onderzoekers van de universiteiten van Zaragoza, Alicante en Southampton die bij een bezoek aan de Cova Dunes-grot beseften dat ze met een waar wonder te maken hadden. De muren van de grot zijn versierd met meer dan 100 prehistorische beelden die minstens 24.000 jaar oud zijn, waardoor het de belangrijkste vindplaats van deze soort is aan de Spaanse oostkust.

De sierlijke Cova Dunes-grot: een belangrijke vondst

De Cova Dones-grot bevindt zich eigenlijk in de stad Millares, vlakbij Valencia. Een gebied waar tot nu toe slechts enkele paleolithische schilderijen zijn waargenomen vergeleken met de rest van het land. Het is ook mogelijk dat het de grot is met het grootste aantal decoraties die in Europa zijn ontdekt sinds de vondsten in de Achaura-grot in 2015.

Meer dan 100 schilderijen gemaakt van klei

Negentien verschillende dieren zijn vertegenwoordigd, waaronder oerossen, paarden en herten. Naast deze diervormen hebben onderzoekers talloze vingerafdrukken en handafdrukken geïdentificeerd. De meeste van deze schilderijen zijn gemaakt met klei, een techniek die je zelden tegenkomt, deels vanwege de slechte conservering van dit soort schilderijen. Maar hier bleven ze opmerkelijk goed bewaard dankzij de vochtige omgeving van de grot die verhinderde dat de klei te snel uitdroogde en op de grond viel. Sommigen van hen waren bedekt met calciet, wat hen ook tegen het verstrijken van de tijd beschermde.

READ  Gaat de productie van de "nieuwe" Tesla Model 3 van start?

De eerste waarnemingen zijn gepubliceerd In het tijdschrift OudheidMaar onderzoekers leggen uit dat de grot nog steeds veel informatie te bieden heeft!