Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De mensen van Mesopotamië hadden toegepaste techniek al onder de knie

Als Pythagoras, de beroemde Griekse wiskundige uit de VI eeuw voor Christus, de eerste was die zijn “stelling” demonstreerde, dan gebruikte de Babylonische beschaving, gesticht in Mesopotamië tussen het tweede millennium voor Christus en het begin van onze jaartelling, deze al. En nu kennen we een van de toepassingen ervan.

De Babyloniërs waren briljante wiskundigen

Wiskunde neemt een prominente plaats in in Mesopotamië, waar de praktijk van calculus zijn oorsprong vindt in het vierde millennium voor Christus. Vanaf het einde van het derde millennium is het wiskundeonderwijs gebaseerd op het sexagesimale getal, dat wil zeggen een getal dat afhangt van 60, waaruit we de meting van de tijd nemen (60 minuten Een uur inhalen, 60 seconden een minuut inhalen). Het schrijven van getallen hangt af van twee tekens – spijkers (zestig en de andere) en punthaken (voor tientallen) – en het positiesysteem – dat wil zeggen, afhankelijk van de locatie kan de spijker 60 of 1 aangeven. Bijvoorbeeld het product 8 bij 8 wordt aangegeven door één spijker aan de linkerkant om zestig te tellen, en vier aan de rechterkant om de eenheden te tellen.

De rekentabletten die we tegenwoordig hebben, zijn vaak oefentabletten. Als dit geen zeldzame dingen zijn – er zijn ongeveer 2.000 zogenaamde “school” -tabletten ontdekt – vertellen sommigen ons beter dan anderen over het kennisniveau van Mesopotamië. Met name de Plimpton 322, genoemd naar de verzamelaar die hij in 1922 verwierf, werd het onderwerp van veel studie en discussie nadat in 1945 een lijst van Pythagoras-drietallen werd ontdekt, dat wil zeggen een lijst van driecijferige combinaties om de beroemde gelijkheid a² + te controleren. b² = c². In een artikel gepubliceerd in wiskunde foto’sKristen Prost, een historicus van de wiskunde, legt uit dat het bord een dubbele invoertabel toont met ingeschreven geslachtsnummers, en boven een van de kolommen kunnen we lezen:Het kwadraat van de diameter waarvan 1 wordt afgetrokken en waarvan de breedte is afgeleid van. Als we een rechthoek nemen met lengte a gelijk aan 1, vertaalt deze zin zich als: c² – 1² = b², of c² = b² + 1², dus… a² + b² = c²!

Talloze studies van Plimpton 322 hebben het niet mogelijk gemaakt om de aard ervan te ontdekken, wat nog steeds een onderwerp van discussie is. In feite is de kennis over het gebruik van de Pythagoreïsche tripel door Mesopotamië zeer beperkt, hoewel er hypothesen zijn voorgesteld. Maar de recente ontdekking van een nieuwe tablet onthult eindelijk het gebruik van de Pythagoras-drieling.

READ  Een kunstmatige intelligentie van vijfduizend ogen om de geheimen van donkere energie te onthullen