Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De liquidatie van Credit Suisse had “aanzienlijke” schade kunnen aanrichten

De liquidatie van Credit Suisse had “aanzienlijke” schade kunnen aanrichten

Geplaatst op zaterdag 25 maart 2023 om 12:45 uur

De Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter zei in een zaterdag gepubliceerd interview in Neue Zurcher Zeitung (NZ) dat de liquidatie van Credit Suisse “aanzienlijke” economische schade zou hebben aangericht.

Hij had scherpe kritiek op de noodovername van Credit Suisse door UBS in ruil voor een schijntje en stevige financiële garanties van de overheid.

“Alle andere opties waren naar onze mening riskanter voor de staat, de belastingbetaler, de Zwitserse financiële positie en de internationale markten”, benadrukt mevrouw Keller-Sutter.

Ze legde uit dat ze de afgelopen weken tot de conclusie was gekomen dat hoewel de liquidatie van een systeemrelevante wereldbank als Credit Suisse wettelijk mogelijk is dankzij de ’too big to fail’-wet, de economische schade in de praktijk aanzienlijk zou zijn.

Bovendien zegt ze: “Zwitserland zou het eerste land zijn geweest dat een systeemrelevante wereldbank liquideerde.” “Het was duidelijk niet het juiste moment om te experimenteren.”

De regering, de Zwitserse Centrale Bank (SNB) en Finma, de marktregulator in Zwitserland, waren het erover eens dat de reorganisatie of het faillissement van CS met de afsplitsing van de Zwitserse activiteiten, zoals voorzien in het rampenplan+, te groot is om op te lossen. fail+ heeft waarschijnlijk een internationale financiële crisis veroorzaakt’, constateert de minister.

Volgens een peiling die vrijdag door de Zwitserse radio en televisie is gepubliceerd, is de meerderheid van de Zwitsers (54%) het niet eens met de overname door UBS van Credit Suisse.

READ  Vervang het stuur rechts ... door een mechanische hendel

“Veel van hen zijn boos en dat begrijp ik heel goed”, bevestigt de minister. “Ik geef toe dat ik het ook moeilijk vind om te accepteren. Vooral wanneer managementfouten hebben bijgedragen aan deze situatie”, vervolgt ze, “de gekozen oplossing was de beste bescherming van allemaal.”

Ze legde uit dat de federatie in het geval van nationalisatie alle risico’s had moeten nemen.

Mevrouw Keller-Sutter bevestigt dat er geen buitenlandse druk op Zwitserland is uitgeoefend. “Niemand duwde ons in een bepaalde richting. Maar het was voor iedereen duidelijk, ook voor ons, dat een opschoning of liquidatie van CS ernstige internationale onrust op de financiële markten zou veroorzaken.”

De minister heeft ook degenen verwijderd die de autoriteiten ervan beschuldigen te laat te hebben gehandeld terwijl Credit Suisse al twee jaar in rep en roer is en verwikkeld is in een reeks schandalen.

Ze benadrukt: “Mijn afdeling, de Zwitserse Nationale Bank en Finma bespraken al in januari noodscenario’s – op mijn tweede dag als minister van Financiën. Dit moest achter de schermen gebeuren om het vertrouwen in de CS niet te schaden”.

“Ik heb begin februari de hele Federale Raad (de regering) geïnformeerd over de noodscenario’s”, voegde ze eraan toe.