Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De James Webb-telescoop detecteert voor het eerst koolstofdioxide in de atmosfeer van een exoplaneet

ko2 Het werd ontdekt in de atmosfeer van een exoplaneet door de James Webb Space Telescope, een ontdekking die zijn enorme capaciteiten aantoont en wetenschappers enthousiast maakt om door te gaan met zijn observaties.

De planeet in kwestie is een hete gasreus waar leven zoals we dat kennen onmogelijk is, maar deze ontdekking ondersteunt het idee dat dergelijke waarnemingen ook kunnen worden gedaan op rotsachtige planeten – met als doel te bepalen of een van hen omstandigheden herbergt die gunstig zijn voor het leven.

“Voor mij is dit een deur die opengaat voor toekomstige studies van superaarde en zelfs van de aarde”Pierre-Olivier Legge, een astrofysicus bij de Atomic Energy Commission (CEA) en een van de verschillende co-auteurs van dit werk, dat in het wetenschappelijke tijdschrift zal worden gepubliceerd, vertelde AFP donderdag. de natuur temperen. “Mijn eerste reactie: Wow, we hebben echt een kans om de atmosferen van planeten ter grootte van de aarde te ontdekken”En de Reageer op Twitter Astrofysica-professor Natalie Batalha van de Universiteit van Californië, Santa Cruz.

Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees WASP-76b, de planeet waar het ijzer regent

“Opvoeder in Exoplanet Science”

Koolmonoxidedetectie2 Het zal ook helpen om meer te weten te komen over de samenstelling van deze planeet, WASP-39b genaamd en ontdekt in 2011, aldus NASA. Het bevindt zich op een afstand van 700 lichtjaar, is ongeveer een kwart van de massa van Jupiter en staat heel dicht bij zijn zon. Er werd voor gekozen omdat verschillende criteria het observeren gemakkelijker maken, in een tijd waarin wetenschappers nog steeds de mogelijkheden van de telescoop evalueren, die minder dan twee maanden geleden zijn eerste beelden onthulde.

READ  WhatsApp: deze nieuwe zwendel kan ertoe leiden dat je account wordt gestolen

WASP-39b passeert zeer regelmatig voor zijn zon (hij draait er in vier dagen om), en zijn atmosfeer breidt zich uit. In zijn observaties gebruikt James Webb de transitmethode: wanneer een planeet voor zijn ster passeert, pikt hij het kleine contrast op in de resulterende helderheid. Toen analyseerde hij het licht “gefilterd” door de atmosfeer van de planeet. Verschillende moleculen die in de atmosfeer aanwezig zijn, laten specifieke handtekeningen achter die het mogelijk maken om hun samenstelling te bepalen.

De Hubble- en Spitzer-telescopen hebben al waterdamp, natrium en kalium gedetecteerd in de atmosfeer van deze planeet, maar James Webb kon vooruitgang boeken dankzij zijn ongebruikelijke infraroodgevoeligheid. In een NASA-verklaring vertelde Zafar Rustamkulov van de Johns Hopkins University zijn gevoelens toen er koolmonoxide aanwezig was.2 Het werd duidelijk: “Het was een bijzonder moment, een mijlpaal in de exoplaneetwetenschap.”

De wereld met AFP