Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Indiase premier Narendra Modi werd beëdigd voor een derde termijn

De Indiase premier Narendra Modi werd beëdigd voor een derde termijn

De Indiase premier Narendra Modi werd op zondag 9 juni beëdigd voor een derde termijn, nadat hij door de gemengde verkiezingsresultaten afhankelijk was van een alliantie van vijftien coalitiepartners om het meest bevolkte land ter wereld te regeren. Deze enorm populaire maar polariserende leider is pas de tweede Indiase premier (de eerste was Jawaharlal Nehru) die de macht behoudt voor een derde termijn van vijf jaar.

Tijdens de ceremonie beloofde de heer Modi, vergezeld door functionarissen van zijn partij en leiders van zijn coalitiepartners, de Indiase grondwet te beschermen.

Zijn hindoe-nationalistische partij, de Indiase Volkspartij, die in 2014 en 2019 verpletterende overwinningen boekte, slaagde er bij de recente nationale verkiezingen niet in een meerderheid te verwerven om alleen te regeren. Modi’s coalitie van de Nationale Democratische Alliantie won echter genoeg zetels om een ​​regering te vormen, met hem aan het hoofd.

Dit is de eerste keer dat de BJP de steun van haar regionale bondgenoten nodig heeft om een ​​regering te vormen, na tien jaar meerderheid in het parlement.

Opmerkelijke concessies

Uit de definitieve verkiezingsresultaten, die woensdag werden vrijgegeven, bleek dat de BJP 240 zetels won, veel minder dan de 272 zetels die nodig zijn om een ​​meerderheid te behalen. Samen wonnen de NDA-coalitiepartijen 293 zetels van de 543 in het lagerhuis.

Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Narendra Modi behaalt een overwinning zonder overwinning bij de verkiezingen in India

Volgens het dagblad zouden de belangrijkste portefeuilles, waaronder de vier soevereine ministeries (Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Defensie), echter in handen moeten blijven van BJP-leden. De tijden van India.

Verschillende coalitiepartijen eisten echter opmerkelijke concessies, waaronder belangrijke ministeriële portefeuilles, in ruil voor hun steun.

READ  Volodymyr Zelensky kondigde aan dat hij was gereisd om zijn troepen aan het oostfront te ontmoeten

Rahul Gandhi, de belangrijkste politieke rivaal van de hindoe-nationalistische leider, werd zaterdag aangesteld om de Indiase oppositie in het parlement te leiden, nadat zijn partij, de Congress Party, haar aantal zetels had verdubbeld na de uitslag van de parlementsverkiezingen. De functie is vacant sinds de heer Modi tien jaar geleden aan de macht kwam.

Lees ook | In India is de overwinning van Narendra Modi nipt

De wereld met Agence France-Presse

Hergebruik deze inhoud