Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De familie van Henrietta Lacks, met zijn uitzonderlijke cellen, eist gerechtigheid

Geplaatst op vr 30 jul 2021 om 01:02

De familie van Henrietta Lacks, een Afro-Amerikaanse wier cellen zonder haar medeweten werden ingenomen en een revolutie teweegbracht in de moderne geneeskunde, kondigde donderdag aan dat ze van plan waren een klacht in te dienen tegen drugsgroepen die er misbruik van maakten.

“Ze gebruiken hun cellen al 70 jaar en de familie Lacks heeft nooit iets ontvangen voor deze overval”, zei haar kleindochter Kimberly Lacks op een persconferentie.

“Ze behandelden haar als een laboratoriumrat, alsof ze geen mens is, ze geen familie heeft”, vervolgde ze, en ze eist “gerechtigheid voor deze racistische en immorele behandeling.”

In 1951 stierf Henrietta Lacks, 31, aan baarmoederhalskanker in het Johns Hopkins Hospital in Baltimore. Bij pogingen om haar te behandelen, werden cellen uit haar tumor gehaald en zonder dat zij er iets van wist overgedragen aan een onderzoeker.

Hij realiseerde zich al snel dat zijn cellen, omgedoopt tot HeLa-cellen, ongebruikelijke eigenschappen hadden: ze konden in het laboratorium, buiten het menselijk lichaam, worden gekweekt en voor onbepaalde tijd worden gereproduceerd.

Sindsdien hebben ze laboratoria over de hele wereld in staat gesteld om vaccins te ontwikkelen – vooral tegen polio – en kankerbehandelingen en sommige kloontechnologieën, een miljardenindustrie.

Een ontwikkeling waarvan de familie Henrietta Lacks tot de jaren zeventig niets afwist en pas echt de reikwijdte ervan begreep dankzij het werk van Rebecca Sklott, auteur van de bestseller The Immortal Life of Henrietta Lacks in 2010.

– “Om dat te doen” –

“Er is lange tijd misbruik gemaakt van de familie Lacks en ze zeggen dat het voorbij is”, zei haar kleinzoon Alfred Carter donderdag, waarbij ze aankondigde dat ze ervoor had gekozen zich in de rechtbank te laten vertegenwoordigen door de beroemde burgerrechtenadvocaat Ben Crump.

READ  Brand in een ziekenhuis in Bagdad dat is aangewezen voor Covid-19: minstens 82 doden, 110 gewonden

Crump, die bekend staat om zijn verdediging van familieleden van politieslachtoffers, waaronder George Floyd, zei dat hij op 4 oktober een klacht zou indienen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de betwiste monsters.

“Zwarte levens moeten de waarde krijgen die ze verdienen in Amerika”, zei hij, verwijzend naar de Black Lives Matter-beweging en haar andere strijd.

Zijn collega Christopher Seeger zei dat de klacht betrekking had op “allen die baat hebben gehad bij het gebruik van HeLa-cellen en die geen overeenstemming hebben bereikt met de familie om hen te compenseren”.

In 2013 werd een overeenkomst bereikt tussen de afstammelingen van Henrietta Lacks en de Johns Hopkins University voor twee familieleden om zitting te nemen in een commissie die verantwoordelijk is voor het toestaan ​​van toekomstig gebruik van HeLa-cellen. Maar de overeenkomst bevatte geen financiële component.

“Johns Hopkins heeft nooit de ontdekking of distributie van HeLa-cellen verkocht of ervan geprofiteerd en bezit niet de rechten op deze cellen”, merkt de stichting echter op op haar site.

Elaine Wright-Clayton, een professor in bio-ethiek en maatschappij aan de Vanderbilt University, zegt dat het voor de familie Lacks moeilijk kan zijn om “compensatie te krijgen” in de rechtbank.

In een interview met AFP herinnert ze zich dat Amerikaanse rechtbanken “tot nu toe erg terughoudend zijn om mensen enige controle over hun monsters te geven”.

Maar “dit zal een interessante discussie opleveren”, voorspelt ze: het zal zich richten op “de spanning tussen een gedeelde wens om onderzoek te bevorderen en het recht van individuen om hun eigen persoonlijke gegevens te beheren” in een samenleving waar die controle steeds meer wordt beperkt.

READ  New York Mafia, het hoofd van de tachtig gearresteerden