Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De epidemie versnelt, vier nieuwe regio’s bevinden zich in de epidemische fase

De epidemie versnelt, vier nieuwe regio’s bevinden zich in de epidemische fase

De Franse volksgezondheid maakte op woensdag 8 november bekend dat tien regio’s in Frankrijk zich nu in een epidemische fase van bronchiolitis bevinden.

De jaarlijkse bronchiolitis-epidemie, die vooral kinderen treft, heeft zich nu over een groot deel van de Franse hoofdstad verspreid, na de afgelopen dagen te zijn versneld, zo maakte de Public Health Agency woensdag bekend.

Gedurende de week die eindigde op 5 november “was de activiteit geassocieerd met bronchiolitis aanzienlijk toegenomen in Frankrijk”, vat een wekelijks rapport van Public Health France samen.

Er wordt nu aangenomen dat vier nieuwe regio’s (Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté, Nouvelle-Aquitaine en Occitanie) zich in de epidemische fase bevinden, wat het aantal stedelijke regio’s met deze status op tien brengt.

Begin lager dan vorig jaar

Van de drie resterende regio’s bevinden Auvergne-Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d’Azur zich in een pre-pandemische fase, en alleen Corsica blijft gespaard. In het buitenland blijven Guadeloupe, Martinique en Guyana getroffen door de epidemie.

Bronchiolitis, voornamelijk veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV), veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden bij kinderen. Over het algemeen is het niet ernstig, maar het kan leiden tot een bezoek aan de spoedeisende hulp en een ziekenhuisopname.

Vorig jaar veroorzaakte het een epidemie die in meer dan tien jaar nog nooit eerder was voorgekomen, waarbij tienduizenden baby’s naar het ziekenhuis werden gestuurd.

Waarom worden pediatrische noodsituaties als een crisis beschouwd?

De epidemie is momenteel lager dan op hetzelfde moment in 2022, maar verschillende indicatoren – consultaties met privéartsen, bezoeken aan de eerste hulp – zijn vorige week versneld om terug te keren naar het toch al hoge niveau van 2021.

READ  9 keer meer opnames op de intensive care zonder vaccinatie in vergelijking met vaccins ouder dan 20 jaar

Een van de grote vragen is welk effect Sanofi’s nieuwe profylaxe, Bifortus, zou kunnen hebben. Het werd aanvankelijk aangeboden aan alle baby’s geboren sinds februari, en is momenteel gereserveerd voor kraamafdelingen, in afwachting van nieuwe voorraad.

Volksgezondheid Frankrijk heeft ook een beoordeling verstrekt van twee andere ziekten: Covid, in een afnemende fase, en seizoensgriep, die beperkt blijft tot enkele sporadische gevallen op het vasteland van Frankrijk, in afwachting van de onvermijdelijke jaarlijkse epidemie.

Alleen het eiland Réunion en nu Mayotte, die een bijzondere status hebben omdat ze onderhevig zijn aan het omgekeerde klimaat van het zuidelijk halfrond, bevinden zich al in de epidemische fase.