Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De effecten van Covid op de hersenen zijn bevestigd

De effecten van Covid op de hersenen zijn bevestigd

Geplaatst op maandag 07 maart 2022 om 17:57 uur

Covid, vooral een luchtwegaandoening, kan ook de hersenen besmetten. Sinds het begin van de epidemie lijken de neurologische effecten van de ziekte te zijn bevestigd door recent werk, ook in het geval van milde vormen.

Volgens een studie die maandag in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, observeren we een “nadelig effect geassocieerd met SARS-Cov-2”, het virus dat aan de oorsprong ligt van Covid, in de hersenen van geïnfecteerde mensen maanden eerder.

Dit werk is belangrijk omdat het tot nu toe het sterkste bewijs levert dat Covid op lange termijn gevolgen kan hebben voor de hersenen, met name de “grijze materie” die neuronen omvat.

Het idee is niet nieuw. Het wordt bijna genoemd sinds het begin van de epidemie begin 2020, toen veel artsen neurologische aandoeningen opmerkten bij Covid-patiënten.

Sindsdien zijn er veel onderzoeken in deze richting gegaan. Sommigen hebben aangetoond dat de incidentie van cognitieve stoornissen hoger was bij ex-Covid-patiënten. Anderen observeerden direct de hersenen van patiënten en vonden daar afwijkingen.

De eerste klasse studies kan het bestaan ​​van een direct causaal mechanisme echter niet bewijzen. Het tweede werk werd uitgevoerd bij een klein aantal patiënten die over het algemeen aan ernstige vormen lijden. In sommige gevallen ging het om autopsies van overleden patiënten.

De maandag gepubliceerde studie is veel overtuigender. Ze bestudeert een relatief groot aantal mensen – enkele honderden – en geeft om de toestand van hun hersenen, afhankelijk van of ze al dan niet door Covid zijn getroffen.

READ  Studie van het Universitair Ziekenhuis van Toulouse toont aan dat vaccinatie meer beschermt tegen infectie met het Covid-19-virus

Toen ze Covid opliepen, werden de meeste van deze mensen niet naar het ziekenhuis gebracht. Dit werk geeft dus een idee van de neurologische effecten van milde Covid-ziekte, zoals de overgrote meerderheid van de mensen heeft ervaren.

Ten slotte bevat de studie voor elke bestudeerde case een benchmark die teruggaat tot vóór het begin van Covid. In feite ondergingen de patiënten enkele jaren geleden allemaal hersenscans, als onderdeel van een proces dat werd uitgevoerd door Biobank, een organisatie die al jaren gezondheidsgegevens verzamelt in het VK.

– Reukzin centrale rol –

Wat zijn de resultaten? Eerdere Covid-patiënten hebben hun hersenen over het algemeen zien krimpen. Gemiddeld leidt infectie met het virus na enkele maanden tot 0,2% tot 2% verlies of beschadiging van hersenweefsel, naast wat bij gezonde mensen wordt gezien.

“Om een ​​idee te krijgen van de omvang van deze effecten, kunnen we ze vergelijken met wat er gebeurt tijdens normale veroudering: we weten dat mensen elk jaar tussen 0,2% en 0,3% van de stof verliezen. Grijzen bevinden zich in gebieden die verband houden met geheugen, ” legt Gwenel Dowd, de hoofdonderzoeker die heeft bijgedragen aan deze studie, uit in een presentatie op haar website.

Moeten we dan in paniek raken en ons een virus voorstellen dat systemisch in de hersenen groeit en onherstelbaar neuronen aanvalt? Afgezien daarvan maakt de studie het niet mogelijk om conclusies te trekken over de mechanismen van deze hersenaanvallen of over hun onomkeerbaarheid.

De onderzoekers doen een belangrijke observatie, maar die kan op verschillende manieren worden verklaard: Na infectie met het Covid-virus zijn de hersengebieden die het meest worden aangetast die gerelateerd aan de perceptie van geuren.

READ  COVID-19, griep, respiratoir syncytieel virus en Mycoplasma pneumoniae: moeten we bang zijn voor een viervoudige pandemie?

Geurverlies is echter een van de meest voorkomende symptomen van Covid. Dit komt waarschijnlijk doordat de reukzenuw wordt aangevallen door het virus of, zoals een recente studie suggereert, door de immuunrespons op de infectie.

Daarom formuleert mevrouw Daoud verschillende hypothesen: de hersenen kunnen geïnfecteerd raken, bijvoorbeeld overgedragen via het reukkanaal, of veroorzaakt door het virus zelf of door de reactie van het lichaam erop.

Maar het is ook mogelijk om dingen in de tegenovergestelde richting te doen. Wat als het verlies van de reukzin de hersenen beïnvloedde?

“We weten dat permanent reukverlies (…) leidt tot een afname van grijze stof in delen van de hersenen die met geur worden geassocieerd”, merkt mevrouw Daoud op.

Dit effect is echter omkeerbaar: “We kunnen denken dat als het reukvermogen terugkeert, deze hersenafwijking in de loop van de tijd minder opvalt”, concludeert de onderzoeker.