Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De eerste wedstrijd voor de elektrische SUV-ster van 2024

De eerste wedstrijd voor de elektrische SUV-ster van 2024

Aan de andere kant onthulden Peugeot en Renault een nieuwe elektrische gezins-SUV voor de lange afstand. De e-3008 en Scénic E-Tech staan ​​begin 2024 bij de dealers, maar Automobile-Propre kon het eerste duel op afstand niet weerstaan.

Peugeot en Renault, beste vijanden. De twee Franse merken concurreren rechtstreeks in veel categorieën. En hier is een extra confrontatiegebied: de elektrische gezins-SUV. Een subcategorie waar beide fabrikanten tegelijkertijd aankomen. Een paar dagen later onthulden ze zelfs hun held.

Bij Renault neemt hij de vorm aan van de vijfde generatie Scénic, die daarmee de categorie minivans verlaat en puur elektrisch wordt. Bij Peugeot is dit de derde generatie van de 3008 verkrijgbaar in de e-3008.

Zodra de modellen klaar zijn, arriveren de modellen snel en gemakkelijk in de concessies, begin 2024. Als er een grote capaciteit is van de organisator die aan de eerste termijn wordt gepresenteerd, zal het gemakkelijker zijn, maar het zal de strijdkrachten in staat stellen en de mislukkingen, van alle kanten.

Lees ook
IAA München 2023 – Renault Scénic E-Tech elektrisch: eindelijk grote autonomie bij Renault

het ontwerp

Geen triviaal feit: deze twee concurrerende modellen zijn ontworpen onder leiding van dezelfde persoon! Het was Gil Vidal die eind 2020 de leiding nam over het ontwerp bij Renault, nadat hij verantwoordelijk was voor het ontwerp van Peugeot. De Scénic wordt beschouwd als een van zijn eerste werken voor Losange, hoewel hij voor zijn vertrek de hoofdlijnen van de nieuwe 3008 al af had. Vandaar de onmiskenbare overeenkomsten, waarbij de stijl van Renault dichter bij die van Peugeot ligt. Begrijp dit hoekiger en systematischer. Soortgelijke werkzaamheden hebben wij ook aan de velgen of grille met carrosseriegradiënt.

De Scénic kan echter niet worden verward met de 3008, vooral omdat de Lion een nieuw silhouet in coupéstijl aanneemt, met een schuine ruit. Renault is qua uiterlijk traditioneler, althans voor een SUV. Want de Scénic keert definitief het MPV-segment de rug toe en laat daarmee zijn blokkerige uiterlijk varen. Het is ook onmogelijk om op te gaan in het kenmerkende licht: drie prachtige klauwen gevonden in het pantser van de 3008, en een halve diamant voor Scénic.

READ  Chaussea wil het merk San Marina, dat in februari werd geliquideerd, "nieuw leven inblazen".

Nog indrukwekkender is de 3008: hij is met 4,54 meter 7 cm langer dan zijn rivaal. Dezelfde hoogte, maar ook 7 cm hoger (1,64 m voor de 3008).

Lees ook
Peugeot e-3008: alles wat u moet weten over de elektrische auto 3008 met standaard autonomie

Het leven aan boord

De rijstations geven prioriteit aan displays, maar Peugeot en Renault organiseren deze niet op dezelfde manier, waardoor een heel andere sfeer ontstaat. Peugeot ontwikkelt de inmiddels bekende i-Cockpit. Deze keer blijft het instrumentarium hoog en is het infotainmentsysteem aangesloten. Aan de bovenkant vormt het geheel één enkel 21-inch paneel, voor een mooier effect (het instapmodel zal twee 10-inch beeldschermen naast elkaar hebben). In het midden bevindt zich een aanpasbaar snelkoppelingsscherm. Verder vinden we het kleine stuurtje en de zeer luxe middentunnel terug.

Bij Renault hebben de displays een meer traditionele locatie, namelijk achter het stuur en ter hoogte van de middenconsole. De twee vormen een “liggende L”. In de hoge versie is dat 12 en 12,3 inch. Daarom is de toegang tot het touchscreen bij Renault toegankelijker geworden. Sinds Megan is de kwaliteit er geweest.

Vergeleken met zijn voorganger heeft de 3008 een Scénic-vormverandering, die van invloed is op het interieurontwerp. De Scénic heeft nu een klassieke stijl, met een zitbank die voornamelijk voor twee personen is ontworpen. Hij staat stil, maar dankzij de elektrische basis kan hij een gigantische wielbasis en dus voldoende beenruimte bieden. Door te focussen op het dynamische uiterlijk verliest de 3008 wat ruimte (gezinnen zullen meer richting de 5008 neigen). Soortgelijke stijl, zitbank 40/20/40.

READ  19-jarige hacker beweert 25 Tesla over de hele wereld te hebben bestuurd

Het bagagevolume van de 3008 bedraagt ​​520 liter, terwijl de Scenic 545 liter adverteert. Maar zijn drempel is hoog. In beide gevallen vormt de stoel, zodra deze is neergeklapt, een trede.

Technologie

De Scénic neemt de basis van de Mégane, het CMF-EV-platform. Hij wordt aangekondigd in twee technische configuraties: een exemplaar van 170 pk met een batterij van 60 kWh, en een exemplaar van 220 pk met een batterij van 87 kWh. De actieradius wordt momenteel geschat op 420 en 620 km.

Bij Peugeot zijn er drie configuraties. Twee daarvan hebben tweewielaandrijving: een exemplaar van 210 pk gekoppeld aan een accu van 73 kWh, en een exemplaar van 230 pk gekoppeld aan een XXL-accu van 98 kWh. Hierdoor kunnen wij adverteren met een actieradius tot 700 kilometer. De basis ligt op 525 km afstand. Er is ook een versie met twee motoren, met 320 pk op elke as. Er zit een batterij van 73 kWh in. De actieradius voor beide versies uitgerust met deze accu bedraagt ​​525 km.

Op het gebied van opladen zet Peugeot standaard een driefasige lader van 11 kW en zal als optie een optie van 22 kW aanbieden. In gelijkstroom tot 160 kW. Renault maakt reclame voor een ingebouwde lader van 22 kW (zonder te vermelden wat standaard zal zijn). Voor snelladen is dat 130 kW met een batterij van 60 kWh en 150 kW met een batterij van 87 kWh.

Peugeot kondigt een V2L-functie aan (om een ​​elektrisch apparaat op accuvoeding aan te sluiten), die nog steeds ontbreekt bij de Scénic.

READ  Gezondheidsvergunning - Wat zijn de verplichte beroepen vanaf maandag 30 augustus?

apparatuur

Peugeot en Renault zijn niet langer verlegen om te concurreren. Losange heeft bijvoorbeeld een grote troef in petto: een zeer effectief multimediasysteem, Open R Link ontwikkeld met Google, en dus met zijn geïntegreerde diensten zoals navigatie. Terwijl de oude 3008 op dit punt laat was, wil het nieuwe model met i-Connect de zaken rechtzetten. In de geavanceerde versie integreert dit systeem het TomTom navigatiesysteem met de routeplanner. Renault heeft zichzelf al bewezen en is geoptimaliseerd voor Scénic.

Op het gebied van rijhulpmiddelen zijn er tal van assistentiemogelijkheden, waarbij inmiddels standaarduitrusting aanwezig is zoals rijstrookassistentie, dodehoekmonitoring, matrixkoplampen, 360 graden zicht, etc. Beide rijden semi-autonoom, waarbij elk een voorspelbaar snelheidsadvies heeft. Peugeot benadrukt de rijstrookwisselassistent.

De Scénic zou op zijn beurt een aantrekkelijk ondoorzichtig glazen panoramisch dak kunnen krijgen. Er is geen paraplu nodig, de technologie maakt het glas ondoorzichtig.

Eindelijk

Voorheen werden de modellen 3008 en Scénic, in aparte registers, gegroepeerd met deze nieuwe generaties, met vergelijkbare kenmerken, zowel qua afmetingen als qua uitrusting. De verschillen zullen uiteindelijk de respectieve houding van de merken weerspiegelen. Peugeot speelt de rol van een premium publieksauto en presenteert daarom de 3008 Techno en is op technisch vlak zeer ambitieus, wat blijkt uit de dubbele motor en de autonomie van 700 km. Renault probeert niet te flirten met luxe en heeft een mooiere auto met bescheidener technische opties, zowel qua vermogen als autonomie. Maar het moet dus betaalbaar zijn. De prijscijfers zullen eind 2023 bekend zijn. We zullen tot 2024 moeten wachten op de echte bijeenkomst, die het echt mogelijk zal maken om daartussen te kiezen.