Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten komt bijeen in Ghana om de mogelijkheid van gewapend ingrijpen te bespreken

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten komt bijeen in Ghana om de mogelijkheid van gewapend ingrijpen te bespreken

De stafchefs van de West-Afrikaanse legers begonnen donderdag 17 augustus met hun bijeenkomst in Ghana om een ​​mogelijke gewapende interventie in Niger te bespreken na de door het leger geleide staatsgreep, waartegen Berlijn heeft opgeroepen tot Europese sancties.

“Democratie is waar wij voor staan ​​en steunen”Dat verklaarde de Nigeriaanse stafchef generaal Christopher Gwaben Musa bij de opening van deze ontmoeting in Accra tussen militaire functionarissen uit de landen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS).

Als de optie van een gewapende operatie op tafel blijft liggen, lijkt het erop dat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten nog steeds de voorkeur geeft aan de weg van dialoog met het militaire regime dat president Mohamed Bazoum op 26 juli ten val bracht en generaal Abd al-Rahman Thani aan de top plaatste. hoofd van het land. “Het doel van onze bijeenkomst is niet alleen om te reageren op gebeurtenissen, maar om een ​​proactieve koers uit te stippelen die leidt tot vrede en stabiliteit ondersteunt.”Generaal Jawabin Moussa vervolgde.

Deze cruciale bijeenkomst komt twee dagen nadat bij een dodelijke aanval door vermoedelijke jihadisten in het zuidwesten van Niger minstens zeventien Nigerese soldaten omkwamen en twintig anderen gewond raakten.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In Niger is het aantal jihadistische aanslagen sinds de staatsgreep toegenomen

Berlijn wil sancties

Aan het diplomatieke front, Duitsland hij verhief zijn stem Donderdag door de Europese Unie gebeld om op te nemen “straffen” Tegen de daders van de staatsgreep in Niger, een land dat cruciaal is om het Europese continent van uranium te voorzien.

READ  video. Hij stuurt zijn drone vanuit China om een ​​stad in Noord-Korea te fotograferen... en komt terug met verbluffende beelden

De Duitse minister van Samenwerking Svenja Schulz is op bezoek in Nigeria Discussies in Abuja over de beste manier om de ECOWAS-inspanningen te ondersteunenHet ministerie meldde.

De West-Afrikaanse Organisatie heeft al vergeldingsmaatregelen genomen tegen de daders van deze staatsgreep “heeft een aanzienlijke invloed op de levering van voedsel en essentiële medische artikelen in Niger”waarschuwde het Wereldvoedselprogramma woensdag.

Het nieuwe regime zoekt bondgenoten in de regio

De roep om een ​​vreedzame oplossing voor deze crisis is de afgelopen dagen toegenomen, ook bij sommige westerse partners. En dus maakten de Verenigde Staten woensdag bekend dat de nieuwe ambassadeur, Kathleen Fitzgibbon, zich binnenkort in Niamey zou vestigen. “Dit is geen teken van een verandering in het Amerikaanse beleid, maar van hun voortdurende betrokkenheid.” om een ​​diplomatieke oplossing te vinden, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Partner-service

Online Engelse lessen met Gymglish

Leer Engels in 10 minuten per dag met leuke en gepersonaliseerde lessen

ontdekken

Tegelijkertijd zoekt het nieuwe Nigeriaanse regime ook bondgenoten in de regio. Dinsdag ging de door het leger aangestelde premier van Niamey, Ali Mohamed Lamine Zein, op weg naar N’Djamena, waar hij werd begroet door de overgangspresident van Tsjaad, Mohamed Idriss Deby Itno.

Voor het eerst, zei hij, was zijn land “in transitie”zonder de periode te specificeren, vóór de mogelijke verkiezingen om terug te keren naar de constitutionele orde.

Tsjaad, de grootste militaire macht in de Sahelregio, kondigde vorige week aan niet deel te nemen aan militaire interventies naast de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten waartoe het niet behoort.

READ  China negeert kritiek van WHO-directeur op het ontstaan ​​van de epidemie

Buren Mali en Burkina Faso, geleid door soldaten die in 2020 en 2022 via staatsgrepen aan de macht kwamen, toonden al snel solidariteit met de generaals in Niamey.

Aanhangers van de junta komen op 11 augustus 2023 bijeen voor een demonstratie in Niamey nabij een Franse luchtmachtbasis in Niger.

De belofte van een “onmiddellijke reactie” op elke gewapende interventie

De laatste is op dit moment nog steeds onbuigzaam en houdt de afgezette president Mohamed Bazoum sinds 26 juli gevangen, waarvoor ze van plan zijn een proces aan te spannen. ” landverraad “. Ze geloven dat een militaire operatie tegen hun land neerkomt op een “Illegale en irrationele agressie” beloofde een “onmiddellijke reactie” elke gewapende interventie.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Niger: De Afrikaanse Unie verwerpt elke militaire interventie en distantieert zich van ECOWAS

Het Nigeriaanse leger mobiliseert al jaren in de strijd tegen jihadisten, met name in de uitgestrekte Tillaberi-regio, gelegen in de zogenaamde “drie grenzen”-regio tussen Niger, Burkina Faso en Mali, waar de aanslag van dinsdag plaatsvond.

Voor de staatsgreep was Frankrijk, de voormalige koloniale macht, die 1.500 soldaten in Niger heeft, actief betrokken bij het Nigeriaanse leger in de strijd tegen deze jihadistische groeperingen. Sindsdien is het een van de bevoorrechte doelwitten geworden van het nieuwe regime in Niamey, dat het ervan beschuldigt de beslissingen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten te beïnvloeden.

De wereld met Agence France-Presse