Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De duur zal net zo belangrijk zijn als de afstand waarover u besmet raakt met het coronavirus

De duur zal net zo belangrijk zijn als de afstand waarover u besmet raakt met het coronavirus

Wat is de kans op vangen? COVID-19 Na blootstelling aan een besmet persoon? Het is een vraag die veel mensen zorgen heeft bezorgd tijdens de pandemie en een groep Britse onderzoekers heeft eindelijk een antwoord gevonden.

Onderzoekers van het Nuffield Department of Medicine van de Universiteit van Oxford analyseerden gegevens van 7 miljoen mensen in Engeland en Wales die tijdens een noodsituatie op gezondheidsgebied werden geïnformeerd door de Covid-19-app van de National Health Service (NHS), de Britse volksgezondheidsdienst. dat zij besmet waren en in contact waren geweest met een besmette persoon. Het doel was om te bepalen hoeveel van deze mensen daadwerkelijk besmet waren met SARS-CoV-2.

Met de NHS COVID-19-app, die in april 2023 werd gesloten, konden mensen die deze hadden gedownload, anderen laten weten dat ze besmet waren. Tegelijkertijd stuurde de app een waarschuwing naar gebruikers als ze in de buurt van een besmet persoon waren (op basis van een niet-verplichte melding aan de app). Getroffen mensen moeten zichzelf isoleren of zich laten testen.

Het werk van Luca Ferretti, de hoofdonderzoeker van het onderzoek van de Universiteit van Oxford, werd deze maand in het tijdschrift gepubliceerd natuurZijn collega's moesten vaststellen of de applicatie goed werkte. Heeft u mensen gewaarschuwd als er een redelijk risico bestond? Het korte antwoord is ja. Maar onderzoekers ontdekten veel meer dan dat.

“De applicatie stuurde anonieme informatie naar onze servers over mensen die op de hoogte waren van de risico’s, over degenen die werden getest, over degenen die een positief resultaat kregen, maar ook informatie over het specifieke contact: duur, nabijheid.”“, legt Luca Ferretti uit aan Euronews Next.

READ  Wat moet u weten over huidkanker om u er beter tegen te beschermen?

“We hebben gekeken naar wat de app beschouwt als een risico voor een individu, in termen van afstand en duur, en die twee zaken bleken nauw met elkaar verbonden.”Hij zegt.

Duur en afstand

De onderzoekers maakten gebruik van deze ‘schatkamer’ aan informatie om de relatie tussen afstand en de duur van een ontmoeting met een besmette persoon te bestuderen, om het effect van deze factoren op het infectierisico te bepalen. Het blijkt dat de duur net zo belangrijk is als de afstand, zo niet belangrijker.

“Iedereen concentreerde zich op afstand. Er was een afstandsregel van één of twee meter in winkels en treinstations. Maar afstand mag nooit de focus zijn, want zoals we nu weten, ligt de waarheid genuanceerder dan dat.”“, vertrouwt Luca Ferretti toe.

“Als je eenmaal op korte afstand van iemand bent, is de tijdsduur van belang. Als je tien seconden wordt blootgesteld, heb je niet veel geluk als er deeltjes uit de mond van de geïnfecteerde persoon in je mond terechtkomen of neus, maar als je een uur blootgesteld blijft, loop je natuurlijk 60 keer meer risico.” vergeleken met de minuut“.

De onderzoekers ontdekten dat langere blootstelling op grotere afstanden een vergelijkbaar risico met zich meebracht als kortere blootstelling op kleinere afstanden.

Er bestaat geen gouden regel over hoe lang u bij een besmette persoon kunt doorbrengen voordat u COVID-19 krijgt, aangezien deze tijd kan variëren afhankelijk van wat de besmette persoon doet. Als ze bijvoorbeeld veel hoesten, is de kans groter dat de ander besmet raakt.

READ  Naar een beter begrip van de mechanismen van de langdurige ziekte van Covid

Maar hoe meer tijd iemand doorbrengt met een andere zieke, hoe groter de kans dat hij ziek wordt, ook al houdt hij altijd een afstand van twee meter aan.

“Wat we zien is dat veel van de mensen die ziek werden, mensen waren van wie we aannamen dat ze in gedeelde huishoudens woonden, omdat ze meer dan acht uur samen waren.”“, legt Luca Ferretti uit. “Deze mensen vertegenwoordigen ongeveer 6% van de contacten en 40% van de infectiegevallen.”.

Welke lessen kunnen we hieruit leren?

Voor Luca Ferretti is de les die we uit dit onderzoek kunnen leren dat de duur van belang zal zijn bij het bestrijden van de epidemie of de volgende.

Hij voegde eraan toe: “Natuurlijk blijft de afstand belangrijk, maar zodra deze bepaald is, moeten we over de duur praten.” Hij zegt.

Volgens deze onderzoeker is de duur van het contact met een besmette persoon: “Eerlijk gezegd een element waarmee niet veel rekening werd gehouden bij de respons op de pandemie, en waar wel rekening mee had moeten worden gehouden.”. Volgens Luca Ferretti moeten we in het tijdperk van big data de nieuwste technologieën kunnen gebruiken om een ​​epidemiologisch hulpmiddel te ontwikkelen dat ons zal helpen de verspreiding van nieuwe ziekteverwekkers te bestrijden.

Maar de onderzoeker vreest dat er niet genoeg is gedaan om de tijdens de pandemie opgedane kennis te kanaliseren naar de bestrijding van de volgende.

“Ik zal degenen die Covid willen vergeten niet veroordelen.”Kondig aan. “Ik ben meer bezorgd dat beleidsmakers zullen besluiten dit op institutioneel niveau te vergeten, omdat het ons op het punt brengt waarop alle kennis en vaardigheden die we hebben verworven, verdwenen zijn.”.