Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De dreiging van vorst op Ice Saints 2021?

IJsheiligen komen overeen met de data 11, 12 en 13 mei met Sint Mamert, Sint Pancreas en Sint Servaas. Tuinders zijn vooral bang voor ze omdat late vorst in deze tijd van het jaar nog steeds mogelijk is. Bovendien wordt dit jaar halverwege volgende week een nieuwe druppel poollucht verwacht, wat de vrees voor wat vorst op ons platteland na een zonnesteek in het weekend doet toenemen.

In 2019 troffen Ice Saints zeer plaatselijk in het noordoosten van 12-13 mei toen er wat vorst optrad. Voor dit jaar moeten we terug naar Ice Saints 2011 om te ontdekken dat de temperatuur in deze tijd van het jaar amper 0 ° C komt.

Vorig jaar, in mei 2020, tijdens de opsluiting, was het ook koud, maar aan de noordoostelijke grens bleef er weinig vorst plaatselijk.

dit jaar, Sneeuwheiligen 2021 Het valt samen met een nieuwe periode van versheid. Sinds begin april is de koude lucht weer neergedaald en bevinden we ons in een precaire situatie die zich mogelijk zal uitstrekken tot de volgende week. Sterker nog, na een korte periode van hitte in het weekend, zal Frankrijk op maandag en dinsdag een sterke stormvloed doormaken. Daarna zullen de hogedruklimieten ons land beïnvloeden en frisse lucht brengen. Met een nachtelijke opruiming kunnen enkele bevriezingen terugkeren tegen de tijd van Ice Saints.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat de incidentie van vorst na deze periode van het jaar statistisch zeer laag is, hoewel niet uitgesloten.

De oorsprong van Ice Saints

In een oud Europees geloof worden Ice Saints (niet “Sants Glacis”) elk jaar gevierd op 11, 12 en 13 mei.

READ  6 vragen die je jezelf moet stellen voor een 100% effectief dieet

We moeten teruggaan naar het jaar 470 om de oorsprong van dit geloof te begrijpen. Op dat moment, de aartsbisschop van Wenen of Saint MamartInstituten verwoestten de dagen van 11 mei. Tegenwoordig proberen we rampenrisico’s voor gewassen te voorkomen door middel van gebeden en verschillende processies rond landbouwterreinen gedurende een periode van drie dagen. Heiligen vierden feest op 12 mei en 13 mei Sint-pancreas En de Sint Servaas. Daarna zijn ze verbonden met Saint Mamert en samen vormen ze de beroemde Ice Saints.

Sindsdien hebben boeren in de noordelijke mediterrane regio’s een beroep gedaan op Saint Mamert, Saint Pancreas en Saint Servatius om boerderijen te beschermen tegen de vriestemperaturen en vorst die in deze tijd meestal optraden. Het kan inderdaad gebeuren dat gewassen tot eind mei worden blootgesteld aan verwoestende vorst, die min of meer brutaal voorkomt, in bergachtige streken. Na deze periode, vanaf 26 mei, wordt algemeen aangenomen dat tuinders kunnen beginnen met zaaien en planten zonder bang te hoeven zijn voor een fatale koudegolf. Op 19, 20 en 25 mei werden ook de streken van het hoge noorden (met name de Elzas, waar vorst meestal later voorkomt) toegevoegd.

Sint-Mamert, Sint-Pancreas en Sint Servaas kwamen in de kou terecht omdat hun bescherming niet altijd voldoende was om vorst en schade aan landbouwgewassen te voorkomen.

Tegenwoordig is het nutteloos om op de kalender naar deze heiligen te zoeken! Ze zijn sinds 1960 vervangen door de katholieke kerk. Inderdaad, deze laatste wil beroemde heiligen niet langer associëren met populaire geloofsovertuigingen, inclusief die bedoeld om de zorgen over de landbouw weg te nemen.

Begeleidende uitspraken en spreekwoorden

READ  Hier zijn 6 geweldige gezondheidsvoordelen van citroen

Uit dit vorstgevaar dat de boer fataal kan zijn, vloeien een hele reeks spreekwoorden en lokale uitspraken voort zoals: “Heiligen Pancreas, Servais en Bonifatius brengen vaak ijs” “Als het regent in Sint Servaas, is voor tarwe een slecht teken . “” Als Saint Urban voorbij komt, is hij gerustgesteld. “De zaaier” Sint Servaas, Sint Pancreas en Sint Mamirt brengen samen een kleine winter door. “

Fysieke verklaring

Deze mythe vond zijn oorsprong aan het begin van het tweede millennium: in bepaalde delen van de wereld verscheen in de maand mei regelmatig een “koude lentegolf”. Mensen in de noordelijke Middellandse Zee hebben rond deze tijd ongeveer eens in de twee jaar een daling van de dag- en nachttemperaturen opgemerkt.

Astrofysici verklaren de oorsprong van dit geloof door het feit dat de baan van de aarde rond half maart een gebied van de ruimte doorkruist dat beladen is met stof (bestaande uit planetaire overblijfselen) dat een obstakel vormt voor de zonnestralen. De effecten van de zon op aarde zouden dan worden verminderd, wat zou leiden tot een aanzienlijke temperatuurdaling.

Tegenwoordig lijkt het minimaal een maand te zijn ingevoerd, in plaats van maart. Het is echter niet onmogelijk om in mei een koudegolf te hebben. Inderdaad vallen koude stromingen van hogere breedtegraden soms Frankrijk binnen. Veroorzaken aanzienlijke temperatuurdalingen. Bij een heldere, windstille lucht kan late vorst ontstaan.

Dus de mythe van Ice Saints heeft een basis van waarheid, zelfs als observaties op basis van recente jaren dat vaak aantonen mei Het blijkt voor de teler steeds minder riskant te zijn.

Wat is de link met de rode maan?

READ  Welke vinger lijkt op de jouwe? Doe de test en ontdek iets over je ziel

Rode maan is een term die tuiniers goed kennen. Het komt ook overeen met het gevaar van voorjaarsvorst, net als ijsheiligen.

Tuinders gebruiken de maan die ernaast staat Paasvakantie. De maan komt overeen met een maancyclus, beginnend met de eerste halve maan van de maan en eindigend met de laatste halve maan over de volle maan. Deze cyclus duurt ongeveer 29 dagen. Vandaar de term “maan” die wordt gebruikt in de uitdrukking “rode maan”.

Deze uitdrukking heeft ook een meteorologische oorsprong: heldere nachten, wanneer de maan zichtbaar is, laten soms vorst toe in het voorjaar. Als er vorst optreedt, worden de jonge aanplant beschadigd en verschijnt er ’s ochtends een verbrand uiterlijk. Alsof ze verbrand zijn. Vandaar het bijvoeglijk naamwoord “rousse” dat de uitdrukking “Lune Rousse” aanvult.

Er worden ijsheiligen gevonden die verwant zijn aan deze rode maan omdat ze vaak aan het einde van de rode maan vallen, en op andere momenten tijdens de maan. Dit jaar zullen ze eerder aan het begin zijn, daarna de eerste nieuwe maan Paasvakantie Dat gebeurt op 5 mei.

Daarom is de uitdrukking “rode maan” in feite slechts een periode die is gekozen om te spreken over het gevaar van vorst zoals vastgesteld in de christelijke kalender en de maancyclus.

Rode maan en bloedmaan

Een rode maan verwijst dus niet naar een oranje of zelfs rode maan tijdens een maansverduistering. Voor dit astronomische fenomeen waar we het over hebben Koper of rode maan (Astronomische naam) of zelfs bloedmaan (een term vertaald uit het Engels en gebruikt door alle media).