Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De civiele reactie van Manilla op de bedreigingen van Peking – Redactie

De civiele reactie van Manilla op de bedreigingen van Peking – Redactie

escalatie

Het materiaal is gereserveerd voor abonnees

Terwijl de confrontatie tussen de twee landen heviger wordt om de controle over een gebied dat rijk is aan olie, aardgas en vis, verdienen ongeveer 200 Filippijnse burgers hun brood op dit eiland, afhankelijk van het leger en onder constante druk van de boten van Peking.

Een half uur na het opstijgen ging plotseling de deur van het bescheiden tweemotorige vliegtuig van de Filippijnse luchtmacht open. Twee stevig vastgebonden soldaten halen hun cameralens uit de cabine. Beneden doorkruisen verschillende rijen imposante Chinese schepen het gebied rond de Second Thomas Sandbar. Dit is waar de Filippijnse marine in 1999 opzettelijk een BRP-schip buiten werking stelde sierra madre, Om er een geavanceerde basis van te maken voor het land op de Spratly-eilanden, een archipel die door de meeste landen in de regio wordt betwist. Binnen de Filippijnse Economische Zone en meer dan duizend kilometer van het Chinese Hainan-eiland vormt deze strook zand de kern van de spanningen tussen Peking en Manilla. Elke missie om het schip, bewoond door een groep soldaten, te bevoorraden, resulteert in een schermutseling. Bij het meest recente incident, begin maart, raakten volgens de Filippijnse kustwacht vier mensen gewond na waterkanonvuur en agressieve manoeuvres van de Chinese vloot.

“In 1999 waren er slechts zes burgers.”

Ondanks de beperkte middelen proberen de Filippijnen hun grondgebied af te bakenen. In 2022 verkozen tot Pr

READ  De verkiezingen van 19 juli zullen cruciaal zijn voor PETA in Thailand