Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Bank of Japan verhoogt voor het eerst sinds 2007 haar belangrijkste rentetarief

De Bank of Japan verhoogt voor het eerst sinds 2007 haar belangrijkste rentetarief

Gouverneur Kazuo Ueda van de Bank of Japan.
Carla Carnell/Reuters

De Bank of Japan was de laatste centrale bank ter wereld die een negatieve rente invoerde, nadat dit experiment in Europa in 2022 eindigde.

De Bank of Japan (BoJ) heeft op dinsdag 19 maart voor het eerst in zeventien jaar haar belangrijkste rentetarief verhoogd, waarmee tegelijkertijd een einde werd gemaakt aan het negatieve rentebeleid en de Japanse obligatierente onder controle werd gehouden, twee onconventionele instrumenten die sindsdien zijn ingevoerd. 2016. Dynamisch nu “Steviger” Tussen de lonen en de inflatie in Japan zal de Bank of Japan nu een kortetermijnrente tussen 0% en 0,1% toepassen, vergeleken met -0,1% voorheen. “De financiële omstandigheden zijn gunstig.” De rentetarieven zouden voorlopig stabiel moeten blijven, benadrukt de Bank of Japan in haar persbericht.

De Bank of Japan was de laatste centrale bank ter wereld die een negatieve rente invoerde, nadat dit experiment in Europa in 2022 eindigde. Ze maakte ook een einde aan het controle-instrument voor de Japanse rentecurve, dat tot doel had de tienjaarsrente rond de 0 te houden. %. . In feite is dit instrument, dat controversieel is omdat het een bron van verstoringen op de Japanse obligatiemarkt is, sinds vorig jaar vrijwel verlaten: de Bank of Japan heeft het flexibeler gemaakt, en sinds eind oktober zelfs aanvaardde die “referentie”. Het plafond van 1% voor rendementen over 10 jaar is overschreden.

Verwachte beweging door de markten

De Bank of Japan is echter van plan haar aankopen van Japanse staatsobligaties (JGB) voort te zetten. “In ongeveer dezelfde verhoudingen als voorheen.”zodat u nog steeds effectief kunt handelen als dit gebeurt “Snelle stijging” Ze zei rendement op de lange termijn. Aan de andere kant zal het programma voor de aankoop van andere activa dan Japanse staatsobligaties stopzetten: exchange-traded funds (ETF's), Japanse vastgoedbeleggingstrusts (J-REIT's) en Japanse vastgoedbeleggingsfondsen (J-REIT's). “Geleidelijk verminderen” De aankopen van bedrijfsobligaties om daar een einde aan te maken “Over ongeveer een jaar”.

De financiële markten hadden dit begin van de normalisering van het ultraruime monetaire beleid van de Bank of Japan verwacht, vooral sinds de voorlopige resultaten van de jaarlijkse loononderhandelingen in Japan afgelopen vrijdag, die resulteerden in een recordstijging van de lonen in het land sinds 1991. de toonaangevende Nikkei-aandelenmarktindex steeg zelfs na deze aankondigingen in Tokio (+0,15% rond 04:15 GMT), hoewel hij de sessie iets lager begon. De yen daalde ten opzichte van de dollar en bereikte rond 04:15 GMT een waarde van 149,8 yen, vergeleken met 149,3 yen vóór de aankondigingen van de Bank of Japan.

READ  Haal tientallen hygiëneproducten uit de schappen