Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Curiosity ontdekte een verrassende ‘metalen bloem’ op Mars

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd


[EN VIDÉO] Nieuwsgierigheid: een spectaculair uitzicht vanaf de kant van Mount Sharp
Negen jaar na de landing op Mars en ongeveer even lang om de bodem van de Gale-krater te bedekken, vervolgt Curiosity zijn reis op de Rode Planeet aan de kant van Mount Sharp – ook wel Aeolis Mons genoemd. Het blijft ongewone beelden terugsturen naar nieuwsgierige astronomen om meer te weten te komen over de klimatologische omstandigheden die in het verleden op de Rode Planeet hebben kunnen heersen. (in het Engels) © NASA, Jet Propulsion Laboratory

een paar dagen geleden, Rover Nieuwsgierigheidis nog steeds actief op Mars, nam Fotografie Heel vreemd: op zandgrond slaat hij haar winden Mars staat klein betonnen bloemvormig metaal Nauwelijks 1 cm breed, heeft verschillende armen aan de basis.

Dit is echter niet de eerste keer dat Curiosity dit type formatie in beeld brengt. Voor wetenschappers is het het resultaat van het generatieproces, wat betekent dat het het resultaat is van een herschikking Ter plekke Van metaal, wat leidt tot de groei van een nieuw kristal. De vorming van dit type structuren is significant geassocieerd met de aanwezigheid van water verzadigd met sulfaat.

De minerale formaties, gemaakt door Mars Curiosity Sol 3396, zijn gemaakt op basis van 6 afbeeldingen gemaakt door het Mahli-instrument op de Mars Curiosity Rover op Sol 3396 & 3397. © Nasa/JPL-Caltech/MSSS

De Mars-analoog van onze zandroos

In die zin zou het de Mars-analoog kunnen zijn van onze roos uit zand. Het uiterlijk van de formatie doet al denken aan verdampingsbeton. Op aarde, verdampers sedimentair gesteente Als gevolg van het sediment dat wordt afgezet tijdens het verdampingsproces A vloeistof oververzadigd met chloriden of sulfaten (Pekel). Steenzout is de bekendste verdamper, maar gips of anhydrieten maken ook deel uit van deze klasse van mineralen. Dus verdampers worden over het algemeen gevormd in ondiepe bassins, die onderhevig zijn aan sterke verdamping en een defect hydrologisch systeem, zoals meren of Dode Zee.

READ  Monoklonale antilichamen zijn beschikbaar gesteld in West-Indië

Bekende zandrozen worden gevormd onder specifieke omstandigheden. Deze prachtige rotsen de kleur Oranje zijn kristallen gips In een doorgaans zanderige omgeving. Dus zandrozen vormen zich niet op dezelfde manier als gips in het midden. meer. Gipskristallen groeien zelfs in een onsamenhangend medium (zoals zand ofklei), geweekt in grondwaterstand rijk aan Calciumsulfaat. Naarmate de verdamping vordert, wordt de grondwaterspiegel geconcentreerd in ionen, totdat verzadiging kristallisatie van metalen mogelijk maakt. Kristallen groeien door zand rond te duwen. Zo vinden we zand in woestijnenBegraven onder een paar meter zand.

Kleine metalen bloem ontdekt door erosie

Een soortgelijk proces zou de oorsprong kunnen zijn van het zogenaamde dunne Marsbeton Sleedoornzout. Eerdere studies van soortgelijk beton tonen aan dat er kristallen in de grond zouden zijn gegroeid. Maar hoe verklaren we hun aanwezigheid aan de oppervlakte vandaag? Gewoon door corrosieproces. In de loop van de tijd schraapten de Marswinden de rotsen weg, en benadrukten zelfs deze kleine stenen. Door zijn aard is dit beton beter bestand tegen corrosie en wordt het nu op de grond gevonden, als een kleine metalen bloem met Mars oppervlak.

Op een andere door Curiosity bestudeerde locatie op Mars werd de samenstelling van dit type beton geanalyseerd met behulp van instrumenten ChemCam / LIBS en APXS. Het blijkt, althans voor deze site, dat betonblokken bijzonder rijk zijn aan magnesium (Mg) en aan verschillende soorten sulfide (S). De chemische structuur zal voornamelijk MgSO . zijn4, Wat onderscheidt deze betonsoorten van gemalen gips, van de vorming van CaSO4.

Dit type beton geeft veel informatie over de vroegere omgeving van Mars, vooral over de aanwezigheid van water in de vorm van pekel in zijn gewelf.

Geïnteresseerd in wat je net hebt gelezen?