Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Covid-19: WHO houdt een van de subvariabelen van de deltavariant nauwlettend in de gaten

Een van de deltavarianten in het WHO-landschap. De Wereldgezondheidsorganisatie maakte woensdag 27 oktober bekend dat zij de besmetting van de AY.4.2-lijn van de deltavariant nauwlettend in de gaten houdt. Dat laatste is in toenemende mate aanwezig bij Covid-19-infecties, die in Europa toenemen.

Sinds juli is er een toename in transmissie van de AY.4.2-reeks waargenomenConcreet bevat de lijn drie extra mutaties in vergelijking met de oorspronkelijke delta-variant, waaronder twee op het spiny-eiwit – het deel van het virus dat aan menselijke cellen kleeft.

AY.4.2-sequenties werden vanuit 43 landen geüpload naar de wereldwijde GISAID-database. In detail kwam 93% uit het VK, waar een geleidelijke toename van het aandeel nieuwe gevallen werd waargenomen: deze lijn vertegenwoordigde 5,9% van alle gevallen van de deltavariant die in de week van 3 oktober in het VK werden gemeld.

Het blijft om de ernst van deze nieuwe mutatie te ontdekken. “Epidemiologische en laboratoriumstudies zijn aan de gang” Om te bepalen of AY.4.2 besmettelijker is of de antilichamen verzwakt, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Als uit onderzoek blijkt dat de transmissiesnelheid van deze variant hoger is, kan deze dominant worden. Het zal dan de delta-variant vervangen die tot dusver eerdere Sars-CoV-2-stammen heeft overschaduwd. Dit betekent echter niet dat een vijfde golf gegarandeerd is.

De Covid-19-epidemie heeft volgens een AFP-rapport van officiële bronnen aan meer dan 4,96 miljoen mensen het leven gekost sinds het virus eind 2019 in China werd ontdekt. In totaal zijn er meer dan 244 miljoen gevallen geïdentificeerd. Vorige week steeg het aantal nieuwe gevallen met 4% ten opzichte van de vorige week, met 2,9 miljoen nieuwe besmettingen. Europa is de enige regio ter wereld die een stijging heeft opgetekend. Het totaal aantal doden steeg met 5% tot ruim 49.000.

READ  Overvolle Thaise gevangenissen overspoeld door Covid-19