Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

COVID-19. Op weg naar een derde dosis van het vaccin voor iedereen?

Er circuleert veel tegenstrijdige informatie op De derde dosis van het vaccin tegen COVID-19. Fransen ouder dan 65 jaar of met comorbiditeiten worden al getroffen door deze boosterdosis, zes maanden na de laatste injectie. Deze campagne heeft tot doel de immuniteit te versterken van de meest kwetsbare groepen, degenen die het grootste risico lopen om ernstig door de ziekte te worden getroffen. Maar binnenkort kan een groter deel van de bevolking worden getroffen.

Wat zeggen de autoriteiten?

Een Amerikaanse studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Deze dinsdag bevestigt dat de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech-vaccin in de loop van de tijd afneemt. Het vaccin vermindert het risico op infectie tot 88% binnen een maand na het injecteren van de tweede dosis, maar voorkomt volgens deze studie slechts 47% van de infecties na zes maanden. dezelfde dag, Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goedgekeurd management Pfizer boosterdosis voor alle volwassenen, die zes maanden na de tweede dosis en vier weken na één injectie met Janssen “de antilichamen zouden verhogen”.

Maar de regering is niet verplicht dit standpunt te volgen en wacht op een nieuw advies van de Haute Autorité de Santé dat de komende dagen wordt verwacht. In haar laatste advies, dat in augustus werd ingediend, besloot de gezondheidsautoriteit voor een derde injectie voor de meest kwetsbare groepen, maar merkte ook op dat de afname van de effectiviteit van vaccins in de loop van de tijd niet “niet alleen ouderen en de bevolking met een risico op besmetting.” ernstige vormen.” Een derde kan dus voor iedereen gunstig zijn na een bepaald aantal maanden (tussen zes en acht, afhankelijk van de studies), behalve voor mensen van 12 tot 17 jaar, die er nu niet bij betrokken zijn.

READ  Het logistieke onbekende voor "specifieke" vaccinatiecampagnes die aan het begin van het schooljaar op scholen zijn gepland

Te vroeg voor experts

“Het is niet de bedoeling dat we voor iedereen een derde dosis gaan maken, althans niet op dit moment”, zegt professor Jean-Daniel Lelliver, een HAS-expert en een immunoloog die gespecialiseerd is in vaccins. Maar de derde dosis kan vroeg worden gevalideerd voor bepaalde populaties, zoals zorgverleners, die bijvoorbeeld vatbaarder zijn voor het virus.

Op dit moment heeft het al ongeveer een miljoen mensen opgeroepen, maar tientallen miljoenen Fransen onder de 65 jaar wachten om te zien of ze binnenkort worden getroffen. In Israël, een land dat zijn inwoners eerder heeft gevaccineerd, begon deze zomer de campagne voor de derde dosis voor personen ouder dan 12 jaar. in de Verenigde Staten van Amerika, Joe Biden kondigt massale terugroepactie aan voor volwassenen in september, voordat ze werden tegengesproken door experts van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die schatten dat de derde dosis momenteel alleen wordt aanbevolen voor ouderen, kwetsbaren en kwetsbaren (verzorgers, gevangenen, enz.).

Hoe zit het met arme, kwetsbare landen?

Uitbreiding van de derde dosis tot de gehele populatie hangt ook af van de afweging van voordelen en risico’s. Het Europees Geneesmiddelenbureau merkte in zijn rapport op dat er nog steeds geen gegevens beschikbaar zijn over de bijwerkingen van een boosterdosis. “Het risico op het ontwikkelen van een inflammatoire hartziekte of andere bijwerkingen is zeer zeldzaam na het nemen van een boosterdosis, is niet bekend en wordt zorgvuldig gecontroleerd”, aldus het Europees Geneesmiddelenbureau. Er zijn al zeldzame gevallen van myocarditis vastgesteld bij patiënten die het Pfizer-vaccin kregen.

READ  Onderzoekers verbeteren de lichtzeilen die Proxima Centauri . zullen bezoeken

Bovendien is voor de Wereldgezondheidsorganisatie de derde dosis van het vaccin nog steeds geen prioriteit zolang de vaccinatiegraad in de wereld niet is toegenomen, vooral in landen met economische moeilijkheden. “Op dit moment willen we geen wijdverbreid gebruik van boosterdoses zien voor gezonde mensen die volledig zijn gevaccineerd”, zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op 8 september. De president zei dat het doel is dat elk land tegen het einde van het jaar ten minste 40% van zijn bevolking kan vaccineren.