Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China’s Evergrande Group vermijdt wanbetaling – 11/11/2021 om 10:07

Het Evergrande Centre in Hong Kong, 15 september 2021 (AFP/Peter PARKS)

Het Evergrande Centre in Hong Kong, 15 september 2021 (AFP/Peter PARKS)

Bloomberg meldde donderdag dat de met schulden beladen Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande, wiens potentiële faillissement de nationale economie zou kunnen schokken, in staat was om de obligatierente op tijd te betalen, waardoor wanbetaling werd voorkomen.

Markets reageerden goed op het nieuws en het aandeel van de groep steeg aan het einde van de dag met 6,75% in de Hong Kong Stock Exchange.

Evergrande stelt een lijst op die geschat wordt op 260 miljard euro. Zijn financiële toestand wordt met bezorgdheid onder de loep genomen, aangezien de mogelijke ineenstorting de groei van de Aziatische reus zou kunnen belemmeren.

Alle ogen waren woensdag op de promotor gericht toen hij geconfronteerd werd met de deadline voor een aflossingsvrije periode van een maand voor de betaling van zijn dollarobligatie – voor een bedrag van € 128 miljoen.

Op donderdag zei Bloomberg dat klanten van Clearstream’s International Clearinghouse de verwachte fondsen hadden ontvangen, aangezien twee investeerders die twee van de obligaties hadden, bevestigden dat ze de betalingen hadden ontvangen.

Clearstream reageerde donderdag niet direct op een verzoek om bevestiging van AFP.

Evergrande vermeed in oktober verschillende wanbetalingen door op het laatste moment rentebetalingen te doen aan buitenlandse obligatiehouders.

De groep was al enkele maanden op zoek naar activa om te bergen.

Zo wist hij enkele dagen geleden 124 miljoen euro op te halen door een belang in het internetdienstenbedrijf HengTen Networks Group te verkopen.

Vastbesloten om speculatie in de sector in te dammen, hebben de regelgevers zich al enkele maanden beziggehouden met de overmatige schuldenlast van de vastgoedbedrijven van het land om het risico op het uiteenspatten van een zeepbel te verkleinen.

Maar uit een reeks artikelen in de staatsmedia deze week blijkt dat de autoriteiten nu een deel van de druk lijken te willen verlichten.

De officiële Securities Times meldde woensdag dat de toegang tot bankleningen gemakkelijker is gemaakt voor vastgoedbedrijven om fondsen te werven.

De China Securities Journal en Shanghai Securities News publiceerden donderdag soortgelijke artikelen, waaronder ondersteunende gegevens van de centrale bank, over de toename van leningen aan vastgoedontwikkelaars in oktober.

Analisten vertelden aan de staatsmedia dat de nieuwe gegevens enige versoepeling van het vastgoedbeleid lieten zien, samen met een toename van leningen aan particulieren.

door /ehl/nth

READ  Een financieel analist maakt zich grote zorgen over het VK