Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

China zegt dat het een Amerikaanse torpedobootjager heeft achtervolgd in de betwiste Paracels-wateren

China zegt dat het een Amerikaanse torpedobootjager heeft achtervolgd in de betwiste Paracels-wateren

Op donderdag 23 maart zei het Chinese leger dat het een Amerikaans oorlogsschip had achtervolgd dat het had veroverd “Ik ben illegaal binnengekomen” In een archipel controleert het in de Zuid-Chinese Zee. Dit account wordt beoordeeld op feiten “Hij liegt” door de Verenigde Staten. De torpedobootjager USS Milius was het gebied binnengedrongen zonder toestemming van de Chinese autoriteiten. In Paracel Waters, volgens een verklaring van Tian Junli, woordvoerder van het zuidelijke operatiegebied van het Chinese leger. “Marine- en luchtmachten zijn gemobiliseerd om dit schip op te sporen, te monitoren, te waarschuwen en uit het gebied te verwijderen.”wees erop.

De woordvoerder hekelde de Amerikaanse manoeuvre, zei hij “Het ondermijnt vrede en stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee”, Bevestigd dat het leger “Het blijft op zijn hoede en zal alle nodige maatregelen nemen om de nationale soevereiniteit resoluut te vrijwaren.”.

Dit incident vindt plaats in de context van een strijd om invloed tussen Peking en Washington in deze maritieme regio en sterke concurrentie op verschillende andere punten: Taiwan, Tik Tok en de behandeling van de Oeigoerse minderheid. Paracel, een archipel op gelijke afstand van de Chinese en Vietnamese kust, wordt betwist tussen Beijing en Hanoi. De Chinese marine herwon de controle over alle eilanden in 1974 na een maritiem geschil.

Een redactioneel commentaar van politicoloog Delphine Alice: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees In de Zuid-Chinese Zee is ‘ambiguïteit’ de beste strategie

“De Verenigde Staten zullen blijven vliegen, zeilen en opereren waar het internationaal recht dat toestaat.”

“De verklaring van de Volksrepubliek China (VRC) is misleidend”zei een woordvoerder van het Indo-Pacific Command van het Amerikaanse leger. USS Milius […] Hij voert routineoperaties uit in de Zuid-Chinese Zee en is niet afgewezen. De Verenigde Staten zullen blijven vliegen, zeilen en opereren waar de internationale wetgeving dat toestaat.”wees erop.

READ  Spanningen ontstaan ​​in het noorden van Kosovo en de NAVO-missie zegt "klaar te zijn om in te grijpen" in geval van instabiliteit

China beweert het eerste land te zijn geweest dat de eilanden van de Zuid-Chinese Zee heeft ontdekt en benoemd, waar tegenwoordig veel van de handel tussen Azië en de rest van de wereld doorheen gaat. Zo claimt het een groot deel van de eilanden van dit zeegebied. Maar andere oeverstaten (de Filippijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei) hebben concurrerende aanspraken op soevereiniteit.

Elk land beheerst veel eilanden en atollen, vooral in de Spratly-archipel, verder naar het zuiden, waar incidenten vaker voorkomen dan in de Paracels. De Verenigde Staten voeren regelmatig operaties uit in de zogenaamde Zuid-Chinese Zee “vrijheid van navigatie”oorlogsschepen sturen om Chinese claims aan te vechten.

Peking heeft de afgelopen tien jaar zijn controle over enkele eilanden en atollen in dit zeegebied versterkt door uitbreidingswerkzaamheden uit te voeren en daar militaire faciliteiten op te zetten.

De wereld met Agence France-Presse