Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Brussel stelt voor om de toegang tot de Europese Unie toe te staan ​​voor geïmmuniseerde reizigers uit derde landen

De grenzen van de Europese Unie zijn sinds maart 2020 gesloten voor niet-essentiële reizen. De vaccinatie kan heropend worden.

Artikel door

gepubliceerd

Bijwerken

leestijd : 1 minuut.

De Europese Commissie stelde maandag 3 mei voor om reizigers uit derde landen die de noodzakelijke doses van een van de op Europees niveau toegelaten Covid-19-vaccins hebben ontvangen, toegang te verlenen tot het Europese grondgebied. Deze autorisatie is geldig “Om niet-essentiële redenen, niet alleen voor mensen die afkomstig zijn uit landen met een goede epidemiologische situatie, maar ook voor mensen die de laatste aanbevolen dosis van het vaccin hebben gekregen dat in de Europese Unie is goedgekeurd.”.

Reizigers moeten dit vaccin minimaal 14 dagen voor aankomst hebben ontvangen. Lidstaten kunnen dit mandaat uitbreiden tot mensen die een vaccin hebben gekregen met een nader te specificeren noodvergunning van de Wereldgezondheidsorganisatie. Brussel bereidt zich voor om een ​​Europees gezondheidscertificaat op te stellen dat het voor eind juni wil laten lopen. Tegen die tijd zouden de lidstaten volgens de commissie certificaten moeten kunnen accepteren die zijn uitgegeven door landen buiten de Europese Unie.

De Europese Unie sloot in maart 2020 haar buitengrenzen voor “niet-essentiële” reizen en stelde vanaf juni een shortlist samen die regelmatig wordt herzien voor de derde landen waarvan de inwoners de Europese Unie kunnen binnenkomen. Sinds eind januari zijn de landen op deze lijst Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea en Thailand (en China is onderworpen aan wederkerigheid).

De Commissie stelt voor deze lijst uit te breiden door het infectieniveau in 14 dagen te verlagen, dat zal stijgen van 25 naar 100 (per 100.000 inwoners), wat ver onder het gemiddelde in de Europese Unie blijft, dat momenteel boven de 420 ligt. Er wordt voorzien in een mechanisme om aankomsten snel op te schorten in het geval dat de epidemiologische situatie van een land verslechtert, vooral als gevolg van een van de variabelen. Het voorstel, dat nu aan de lidstaten moet worden voorgelegd, wordt woensdag 5 mei door de ambassadeurs besproken.

READ  Het leger verklaart "onder controle" en arresteert het hoofd van de Nationale Garde