Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bruno Le Maire spreekt zijn “verontwaardiging” uit

Sinds enkele jaren doet de Franse rechterlijke macht onderzoek naar vermeende belastingontduiking door grote Franse fortuinen die naar verluidt trusts gebruikten om te voorkomen dat ze vermogensbelasting in Frankrijk moesten betalen.

Minister van Economie Bruno Le Maire sprak dinsdag zijn “verontwaardiging” uit over de vermoedelijke belastingontduiking van verschillende grote Franse fortuinen via trusts in Canada.

Bruno Le Maire zei in antwoord op een vraag van LFI-plaatsvervanger Francois Ruffin tijdens een hoorzitting voor de Economische Commissie van de Nationale Assemblee.

“We zijn enkele jaren geleden begonnen met alle procedures om informatie van de Canadese autoriteiten te verkrijgen”, voegde hij eraan toe, en hij benadrukte dat de regering “zich mobiliseerde” om “fraude of belastingontduiking” te bestrijden.

ondoorzichtige structuren

De Franse rechterlijke macht deed al enkele jaren onderzoek naar vermeende belastingontduiking door grote Franse fortuinen die naar verluidt trusts en ondoorzichtige structuren voor de locatie van activa gebruikten om te voorkomen dat ze vermogensbelasting in Frankrijk moesten betalen.

Afgelopen mei bevestigde het National Financial Prosecutor’s Office aan AFP dat de broers Jerome en Nicolas Seydoux, rijke industriëlen van de Franse cinema, werden geciteerd in een gerechtelijk onderzoek dat in 2019 werd geopend naar de aanwezigheid van trusts in Canada.

Een fout in het Canadees-Franse belastingverdrag

Bevrijdingskrant verschenen op maandag Uitgebreid onderzoek naar deze zaakCentraal staat het vermogensbeheerbedrijf Blue Bridge uit Quebec, dat naar verluidt een maas in de wet heeft gebruikt in het Frans-Canada belastingverdrag van 1975.

Liberation legt uit dat dit “de inkomsten van de trusts belast,[maar]er wordt niets duidelijk gezegd over bedragen die uit het kapitaal zelf komen.”

READ  De recente wereldwijde black-out 'was niet te wijten aan' een cyberaanval

Naast de familie Seydoux hebben volgens het dagblad mogelijk andere mensen, zoals de oprichters van Promods, Richard’s Café of Nobilis Upholstery, hun toevlucht gezocht in Blue Bridge.

Sinds 2011 verplicht de Franse wet Franse ingezetenen om hun trusts aan te geven bij de Franse autoriteiten, en soms om belastingen te betalen met betrekking tot deze trusts, en Fransen die in het buitenland wonen, moeten ze aangeven als ze onroerend goed bevatten dat zich in Frankrijk bevindt.