Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bisschoppen en kardinalen zullen worden berecht voor het Vaticaanse Strafhof

Paus Franciscus nam op vrijdag 30 april een beslissende stap om het Strafhof van Vaticaanstad geloofwaardiger te maken: bisschoppen en kardinalen (die superieure bescherming genieten) kunnen daar nu worden gedagvaard en veroordeeld. Deze minirevolutie van het eersteklas strafrechtsysteem van het Vaticaan (waar Italiaanse rechters en geen priesters werken) werd aangekondigd in een door de paus ondertekende tekst en trad in werking op 1 mei 2021.

Zo wilde de katholieke leider het principe van gelijkheid voor de Vaticaanse gerechtigheid voor alle leden van de kerk bevestigen.Zonder privileges ga je terug naar het verleden“We kunnen in deze brief lezen op initiatief van de genoemde paus.”Moto eigendomDeze rechtbank van eerste aanleg is zwaar bekritiseerd omdat het de hoogste bisschoppen van de kerk niet kon oproepen.

Zo overwoog een proces voor deze rechtbank in 2017 de financiering van de renovatiewerkzaamheden van het 400 vierkante meter grote appartement van kardinaal Tarsisio Bertone, de nummer twee in het Vaticaan onder paus Benedictus XVI. Een voormalig directeur van de Bambino Gesu Children’s Hospital Foundation (eigendom van het Vaticaan) werd op beschuldiging van verduistering veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Maar kardinaal Burton, in de kern van de zaak, werd niet gehoord door de rechters. Deze grote verandering komt op een moment dat de komende maanden verschillende spraakmakende strafprocessen op de loer liggen, waaronder kardinalen en bisschoppen die bij het staatssecretariaat (de Vaticaanse regering) werkten. Voor het eerst konden ze worden ondervraagd door niet-gespecialiseerde strafrechters.

Met instemming van de minister van Buitenlandse Zaken loopt een complex onderzoek naar de duistere financiering, door Italiaanse zakenlieden, van een luxe gebouw in Londen. Het zou moeten bepalen of de belangrijkste bisschoppen beoordelingsfouten maakten of misschien bezweken aan corruptie. Vorig jaar werd bijvoorbeeld de prominente Italiaanse kardinaal, Angelo Picchio, in het aftreden geduwd door paus Franciscus, die hem vertelde dat hij zijn vertrouwen niet verdiende.VerduisteringDoor de onderzoekers.

READ  Marokko en Israël openen wederzijdse ambassades