Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Binnenkort zal vanaf de aarde een nieuw ontdekte komeet te zien zijn, de eerste in 50.000 jaar

Komeet C/2022 E3 (ZTF) werd afgelopen maart ontdekt. Het is momenteel op weg naar de zon en kan gemakkelijk worden gezien met een goede verrekijker, misschien zelfs met het blote oog tijdens het weekend van 21-22 januari en de volgende week.

Het laatste bezoek dateert van 50.000 jaar geleden: komeet “C / 2022 E3 (ZTF)”, afkomstig van de rand van het zonnestelsel en vrij recentelijk ontdekt, zal deze week dicht langs de zon passeren en zal met het blote oog zichtbaar zijn op eind januari.

De petit corps rocheux en glacé, don’t le diamètre est estimé à environ 1 kilometer, een eté decouvert in maart 2022 door het programma van relevantie astronomique du ciel Zwicky Transient Facility (ZTF) die de telescoop Samuel-Oschin van het Observatoire Palomar exploiteren, in ca.

Ontdekt toen het door de baan van Jupiter ging, is de komeet momenteel op weg naar de zon en zal volgens de berekeningen van astronomen op 12 januari het perihelium bereiken, of het punt dat het dichtst bij de zon staat.

Een fenomeen dat met een verrekijker en eventueel met het blote oog te volgen is

Het hemellichaam zou dan “10%” verder van de zon verwijderd zijn dan van de aarde (ongeveer 150 miljoen km), vertelde Nicolas Biver van het Parijse Observatorium PSL aan AFP.

Wanneer een komeet de zon nadert, hardt het ijs in zijn kern uit en laat een lang spoor van stof achter dat zonlicht weerkaatst.

Komeet C/2022 E3 (ZTF) is vanaf eind januari voor het eerst in 50.000 jaar met het blote oog te zien.
Komeet C/2022 E3 (ZTF) is vanaf eind januari voor het eerst in 50.000 jaar met het blote oog te zien. © AFP FOTO / NASA / DAN BARTLETT

Dit is het heldere haar dat we vanaf de aarde kunnen zien als “C/2022 E3 (ZTF)” op ons afkomt.

READ  Head-to-head vergelijking: LG 48C1 vs Philips 48OLED806

De komeet zal zijn maximale helderheid bereiken “wanneer hij het dichtst bij de aarde is”, legt Thomas Prince uit, een Caltech-professor natuurkunde die voor ZTF werkt.

Dit fenomeen zal echter minder dramatisch zijn dan tijdens de passage van zijn soortgenoten Hale-Bopp (1997) of Neowise (2020), veel groter.

De ster zal gemakkelijk te zien zijn met een goede verrekijker, misschien zelfs met het blote oog gedurende een deel van de nacht, onder een hemel zonder veel maan en verstoken van lichtvervuiling.

“We kunnen een goede verrassing hebben en een object zien dat twee keer zo helder is als verwacht”, hoopt astrofysicus Nicholas Beaver.

Het beste kijkvenster zou het weekend van 21-22 januari en de week erna moeten zijn.

Gedurende deze periode passeert de komeet tussen de sterrenbeelden Ursa Minor en Ursa Major. voordat hij naar het zuidelijk halfrond duikt en terugkeert naar de grenzen van het zonnestelsel, zijn waarschijnlijke geboorteplaats.

overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel

Volgens de huidige modellen komen kometen uit twee reservoirs: de Kuipergordel, buiten de baan van Neptunus, of de Oortwolk, een uitgestrekt theoretisch gebied lichtjaren verwijderd van de zon, binnen de grenzen van het zwaartekrachtveld.

Volgens Nicholas Beaver, “volgens de helling van het vlak van zijn baan, zal het een komeet met een lange periode zijn die aanvankelijk afkomstig was uit de Oort-wolk.”

De ijzige bezoeker is niet op zijn eerste pas in de buurt van de zon: een eerdere reis had hem al zo’n 50.000 jaar geleden naar onze streken gedreven.

Toen kwam de komeet terug in de andere richting, maar hij ging niet zo ver als de Oortwolk. Deze keer zal het waarschijnlijk “permanent uit het zonnestelsel worden verdreven”.

READ  Laat je niet misleiden door de officiële 30W oplaadplaat

Zijn laatste bezoek zal een gelegenheid zijn voor wetenschappers om meer te begrijpen over de vorming van kometen, met name dankzij waarnemingen van de James Webb Space Telescope.

“We zullen het vanuit elke hoek observeren. Het is niet de komeet van de eeuw, maar we zijn blij dat we dergelijke kometen elk jaar of twee kunnen waarnemen, omdat we ze beschouwen als overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel “, legt Nicholas uit Bever.

Thomas Prince voegt eraan toe dat deze “zeldzame bezoeker” “informatie zal brengen over de ‘bewoners’ van ons zonnestelsel ver van verre planeten”.