Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

bewijzen.  In Nederland zijn buitenlandse studenten minder welkom

bewijzen. In Nederland zijn buitenlandse studenten minder welkom

In Nederland is het tij gekeerd voor internationale studenten. Ze zijn lang vertroeteld door universiteiten – in die mate dat ze 25% van de inschrijvingen vertegenwoordigen – en krijgen nu de schuld van alle kwalen. Het toenemende aantal buitenlanders in het hoger onderwijs is een controversieel onderwerp geworden. Opmerkingen Uit de Volkskrant.

Vaak wordt de ergste situatie ervaren door de betrokkenen. Dat blijkt uit een wekelijkse enquête onder meer dan 350 studenten uit bijna elk land ter wereld, van Duitsland tot Mexico, inclusief Peru en Zambia.

De meesten zeggen dat ze zich aangetrokken voelen tot de reputatie van het land op het gebied van levenskwaliteit en de uitmuntendheid van de aangeboden opleidingen, ook al kost het duurder om in Nederland te studeren dan elders in Europa (zoals Duitsland of Frankrijk). “Vandaag de dag maken veel mensen zich zorgen over de manier waarop er in politieke kringen, maar ook in andere delen van de samenleving, over gesproken wordt.”

Een Poolse student ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zegt:

“Ik werd niet verwelkomd door de Nederlanders. Ze proberen ons de schuld te geven van de huisvestings- en socialezekerheidsproblemen.

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen november won de PVV (Vrijheidspartij) van Geert Wilders 37 van de 150 zetels in de Tweede Kamer, wat een doorbraak betekende. “De meeste mensen zijn vriendelijk. Maar na de verkiezingen zag ik een verandering in de houding tegenover buitenlanders. Chili Constanza Lobos, student aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, meldt.

Een gevolg van de huizencrisis

Alexandra McArdle, een in Hongkong geboren Britse staatsburger die rechten studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen, getuigt:

“Ik ontmoette Nederlanders: ze vertelden me ‘alles is duur vanwege mensen zoals jij’.”

De huizencrisis, die in de voorhoede van de Nederlandse zorgen staat, heeft daar veel mee te maken. Volgens een Britse student houden universiteiten onvoldoende rekening met woningtekorten bij het werven van buitenlandse studenten. “Dit is uiteraard frustrerend voor de mensen hier die op zoek zijn naar woonruimte.

Maar ook de taalbarrière speelt een grote rol bij de verwaarlozing waar buitenlandse studenten over klagen. Volgens hen niet meer dan een derde Uit de Volkskrant, Kan een eenvoudig gesprek in het Nederlands voeren. “Als alleen de noodzaak om de taal aan de universiteit te leren benadrukt was, was ik veel eerder begonnen. Een andere Britse student heeft spijt van zijn inschrijving aan de UvA.

READ  Nederland, India accepteren bestelling op basis van landregels | India Nieuws

Hoewel veel cursussen (meestal op specifieke vakgebieden) de afgelopen jaren in het Engels zijn gegeven, is er op universiteiten inmiddels sprake van ‘vernederlandsing’. ‘Er zijn plannen om het Nederlands op te leggen aan veel opleidingen die nu in het Engels worden gegeven’ – en het beperken van de komst van buitenlandse studenten zou in de toekomst beter zijn.

Borislav Karabanov, een tweedejaars Bulgaarse psychologiestudent aan de Universiteit Maastricht, betreurt dit:

“Veel Nederlanders zijn nog niet bereid de meerwaarde te erkennen die de aanwezigheid van buitenlanders voor de samenleving met zich meebrengt.”