Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Betwist verkoopproject van Kretinsky: ontslag van het hoofd van Atos

Betwist verkoopproject van Kretinsky: ontslag van het hoofd van Atos

De koers van Atos nadert een historisch dieptepunt op de aandelenmarkt. nmann77/Stock.adobe.com

Bertrand Meunier, voorzitter van de raad van bestuur, was het doelwit van hevige kritiek van minderheidsaandeelhouders.

Bertrand Meunier, voorzitter van de Raad van Bestuur van Atos, nam ontslag na kritiek op de geplande gedeeltelijke verkoop van het IT-concern aan de Tsjechische miljardair Daniil Kretinski, zo meldde het Franse dagblad. de wereld Zondagavond. Agence France-Presse heeft geen commentaar gegeven op Atos.

De afgelopen maanden is de heer Meunier, die tijdens een algemene vergadering in juni zijn positie behield ondanks aanvallen van een minderheidsaandeelhouder, het doelwit geweest van hevige kritiek. De discussie draait om het plan om de historische outsourcingactiviteiten van de Groep (onderhoud van IT-middelen) aan de heer Kretinsky te verkopen.

Klacht van aandeelhouders

Dit project werd in augustus aangekondigd en moet vóór het einde van het jaar tijdens een buitengewone algemene vergadering ter stemming aan de aandeelhouders worden voorgelegd. Er is nog geen datum vastgesteld, terwijl Atos (110.000 medewerkers wereldwijd) een historisch dieptepunt op de aandelenmarkt nadert. Twee minderheidsaandeelhouders, de Alex AM- en CIAM-fondsen, dienden zelfs een klacht in bij het National Financial Prosecutor’s Office (PNF), de eerste wegens actieve en passieve corruptie en de tweede wegens “valse of misleidende informatie.”

Andere minderheidsaandeelhouders die tegen de verkoop zijn, verenigd in een aandeelhoudersvakbond bij Constructive Atos (Udaac, dat naar eigen zeggen ongeveer 2% tot 2,5% van het kapitaal vertegenwoordigt), bereiden zich voor op een deal. “Alternatief strategisch plan” Zonder overdracht.

Udaac heeft onlangs aangegeven juridische stappen te willen ondernemen om zo snel mogelijk een algemene vergadering te houden, met als doel het aftreden van de heer Meunier en de vernieuwing van de Raad van Bestuur.

Het protest nam ook een politieke wending: in augustus riepen 82 parlementariërs van de Linkse Partij op tot het behoud van Athos “Onder de Franse vouw”Vooral omdat de in supercomputers gespecialiseerde tak essentieel is voor het simuleren van kernproeven en de Franse afschrikking.

“Zelfs als het proces is voltooid, zal het geen enkele impact hebben op het gebied van het controleren of blokkeren van rechten op gevoelige activiteiten.”Premier Elizabeth Bourne antwoordde eind september.

READ  De onroerendgoedzwendel van Apollonia in Marseille zal eindelijk worden beoordeeld