Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bennett wil parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven

Naftali Bennett, die deze functie momenteel bekleedt, kondigde aan dat het hoofd van de diplomatie, Yasser Lapid, “binnenkort premier” zou worden.

Amper een jaar nadat hij aan de macht was gekomen, verbaasde de coalitie onder leiding van de Israëlische premier Naftali Bennett het hele land op maandag 20 juni door zijn voornemen aan te kondigen om het parlement te ontbinden voor een vijfde stemming in minder dan vier jaar. “We hebben samen met mijn vriend, de minister van Buitenlandse Zaken, besloten het parlement te ontbinden en een datum voor nieuwe verkiezingen af ​​te spreken.Premier Bennett zei in een toespraak uitgezonden door alle Israëlische zenders samen met Yair Lapid.

Bennett en Lapid hadden in juni 2021 een unieke coalitie in de geschiedenis van Israël bijeengebracht die partijen van rechts, centrum en links en voor het eerst een Arabische formatie samenbracht, om een ​​einde te maken aan een 12-jarig bewind zonder onderbreking. Benjamin Netanyahu als premier.

Het regeerakkoord van Bennett voorzag echter ook in Lapid om af te wisselen tussen de twee mannen aan het hoofd van de regering en om Bennett te vervangen door Lapid in het geval van de ontbinding van het parlement. Als het wetsvoorstel om het parlement te ontbinden inderdaad door de afgevaardigden wordt aangenomen, wordt Yair Lapid de nieuwe premier van Israël totdat er een nieuwe regering is gevormd.

Hij wordt Yair LapiddusMaandagavond herhaalde de premier, de heer Bennett, zijn belofte om de overeenkomst tussen de twee mannen te respecteren. Naftali BennettHij stelt de belangen van het land boven persoonlijke belangenAan zijn zijde betoogde Yasser Lapid, die premier zou moeten worden, tijdens het bezoek dat de Amerikaanse president Joe Biden op 13 juli had gepland, zijn eerste bezoek aan Israël sinds zijn aankomst in het Witte Huis in januari 2021.

READ  De EU is van plan de sancties tegen Wit-Rusland uit te breiden, zoals bevestigd door Josep Borrell, EU-minister van Buitenlandse Zaken

De alliantie verkeert in een crisis

De coalitie stuitte op de kwestie van de vernieuwing van de kolonistenwet, die de toepassing van Israëlische wetten op meer dan 475.000 Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever mogelijk maakt. Deze wet is van kracht sinds het begin van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967 en wordt elke vijf jaar automatisch geratificeerd door het parlement.

Maar de oppositie – die de wet niettemin grotendeels steunt – veroorzaakte op 6 juni minachting voor de coalitie door de meerderheid van de stemmen te verzamelen tegen de vernieuwing van de wet in de hoop interne coalitiespanningen aan te tonen. Inderdaad, twee leden van de coalitie, een Arabische wetgever uit Ra’im en een Arabische wetgever uit Meretz (links), stemden tegen het wetsvoorstel, waardoor de stabiliteit van de regering onder leiding van Naftali Bennett in twijfel werd getrokken.

Deze wet moest voor 30 juni worden vernieuwd, anders liepen de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever het risico de wettelijke bescherming onder de Israëlische wet te verliezen. Als de raad echter wordt ontbonden, wordt deze wet automatisch verlengd. “Met het verstrijken van deze wet riskeert Israël ernstige veiligheidsproblemen en juridische chaos. Ik kon het niet toegevenNaftali Bennett, de leider van de extreemrechtse Yamina-formatie die zich specifiek richt op kolonisten, heeft aangekondigd de ontbinding van het parlement te rechtvaardigen.

op weg naar de verkiezingen

In de weken voorafgaand aan deze stemming had de coalitie al haar meerderheid verloren met het vertrek van een lid van Bennetts Yamina-partij. Sinds deze stemming heeft een ander lid van deze rechtse partij, Nir Auerbach, gedreigd de regering niet langer te steunen.

READ  Ze stierf aan het begin van haar reis, haar familie moet 8 uur naast het lichaam blijven

In dit verband dreigde de oppositie onder leiding van voormalig premier Benjamin Netanyahu, die in een reeks gevallen van corruptie werd beschuldigd, op woensdag 22 juni met een wetsvoorstel om het parlement te ontbinden. Maar de coalitie wilde zelf het initiatief nemen om op te roepen tot ontbinding van het parlement, wat volgens lokale media zou leiden tot nieuwe verkiezingen op 25 oktober, de vijfde in minder dan vier jaar in Israël.

Recente peilingen plaatsen Benjamin Netanyahu’s Likud (rechts) nog steeds voorop in stemintenties, maar zonder de meerderheidsdrempel te overschrijden (61 afgevaardigden van de 120 in het parlement) met zijn bondgenoten van de ultraorthodoxe en extreemrechtse partijen.

Het is voor iedereen duidelijk dat de meest mislukte regering in de geschiedenis is verdwenen.“Benjamin Netanyahu antwoordde ’s avonds en zei dat hij toenadering wilde”rechtse meerderheid” in “stabiele en sterke regeringIn plaats van zich bij een Arabische partij aan te sluiten. “In alle peilingen van de afgelopen twee maanden heeft slechts één Netanyahu en zijn bondgenoten 61 zetels gegeven, en er zijn slechts een paar weken verstreken. Er is dus geen positieve trendDat vertelde de Israëlische analist Dalia Sheindlin aan AFP.

Voor Johanan Plesner, voorzitter van het Israel Democratic Institute, een in Jeruzalem gevestigde denktank, spreekt het besluit om de Knesset te ontbinden in één opzicht boekdelen:De ergste politieke crisis in de politieke geschiedenis van Israël eindigde niet met de komst van de machtAlliantie.

READ  Russisch verkenningsvliegtuig schendt Zweeds luchtruim

zie ook – Nucleair: Israël veroordeeltoorlogshandelingen” uit Iran