Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Australië bevestigt dat het AUKUS-onderzeebootproject “vruchten zal afwerpen”

Australië bevestigt dat het AUKUS-onderzeebootproject “vruchten zal afwerpen”

In 2021 veroorzaakte Canberra een grote diplomatieke crisis met Parijs toen het zonder waarschuwing een contract van € 55 miljard voor de aankoop van twaalf conventioneel aangedreven onderzeeërs van de Naval Group annuleerde.

Australië bevestigde op vrijdag 22 maart dat de historische overeenkomst voor de ontwikkeling van AUKUS-kernonderzeeërs met Londen en Washington “vruchten zal afwerpen”, ondanks de groeiende zorgen over de kosten, capaciteiten en de mogelijke terugkeer van Donald Trump.

De Australische minister van Defensie Richard Marles vertelde vrijdag aan verslaggevers dat “de drie betrokken regeringen in hoog tempo werken om dit te bereiken.”

‘Het zal gebeuren en we hebben het nodig dat het gebeurt’, voegde hij eraan toe. Onder de opkomende defensiealliantie AUKUS beloofden de drie oude bondgenoten gezamenlijk hun militaire kracht te versterken om de militaire expansie van China in de regio Azië-Pacific te beteugelen.

‘We leven in gevaarlijkere tijden’

Defensiefunctionarissen hebben deze week ambitieuze plannen onthuld om Australië te voorzien van nucleair aangedreven onderzeeërs, een van de hoekstenen van de deal.

Na slechts twee jaar bestaan ​​zijn er al tekenen dat de Amerikaanse Universiteit in Australië en haar vlaggenschipproject mogelijk bedreigd worden. Sommigen vrezen dat Donald Trump de overeenkomst zal opgeven als hij de presidentsverkiezingen in november wint en terugkeert naar zijn ‘America First’ buitenlands beleid.

Geconfronteerd met de opkomst van potentiële hotspots over de hele wereld en de steeds agressievere houding van China in de Straat van Taiwan, benadrukte Grant Shapps, de Britse minister van Defensie die Australië bezoekt, vrijdag dat AUKUS belangrijker is dan ooit.

READ  Er is melding gemaakt van een gigantisch aquatisch ‘teenbijtend’ insect in de Middellandse Zee

Na tientallen jaren van relatieve vrede merkte Grant Shapps op dat de planeet langzaam overging van een ‘naoorlogs’ tijdperk naar een ‘vooroorlogs’ tijdperk.

“We leven in gevaarlijkere tijden”, zei hij tijdens een bezoek aan de Osborne-scheepswerf in Zuid-Australië. Australië maakte donderdag bekend dat het een samenwerking is aangegaan met het Britse bedrijf BAE Systems om nucleair aangedreven onderzeeërs te bouwen.

Meest gelezen