Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Atos stijgt naar de beurs, Airbus-belang in Evidian volgens Les Echos – 01/02/2023 om 11:49

Atos-logo fotogalerij

Atos-logo fotogalerij

PARIJS (Reuters) – Op maandag gaat Atos de eerste sessie van 2023 in op de beurs van Parijs, vol met informatie van het dagblad Les Échos dat Airbus overweegt een minderheidsbelang te verwerven in het kapitaal van Evidian, de zakelijke dochteronderneming. Digitale en cyberbeveiliging die de IT-dienstengroep wil segmenteren.

Om 10:30 GMT stegen de ATOS-aandelen met 14,07% tot 10,28 euro, hun grootste stijging sinds 26 oktober.

Volgens Les Echos, dat bronnen citeert die bekend zijn met de zaak, is Airbus verkennende gesprekken aangegaan met Atos om minderheidsaandeelhouder te worden in Evidian.

In een verklaring per e-mail zei Airbus dat het geen commentaar gaf op de geruchten, eraan toevoegend dat het “voortdurend in gesprek was met onze partners, klanten en leveranciers, maar deze gesprekken blijven privé van aard”.

Atos, gecontacteerd door Reuters, zei dat het, in verband met de uitvoering van zijn strategisch plan, “verkennende besprekingen is begonnen met potentiële toekomstige minderheidsaandeelhouders in het kader van activiteiten die onder de naam Evidian worden gecombineerd”.

De groep verduidelijkte echter dat “deze discussies niet ver genoeg gevorderd zijn om verder commentaar mogelijk te maken”.

Atos wees in september een bod van € 4,2 miljard op Evidian van Onepoint Group af.

Ook defensiegroep Thales is kandidaat voor een overname van de cybersecurity-activiteiten van Atos. Hij zei in februari dat hij niet met de worstelende IT-dienstengroep had gesproken, maar zei dat hij “potentieel geïnteresseerd was in elk cyberbeveiligingsmiddel dat te koop zou zijn”.

Het aandeel Thales (-0,29%) vertoonde maandag de enige daling onder de waarden van de CAC 40-index, nadat het de beste prestatie van de Parijse index in 2022 (+59,49%) tekende.

READ  De Europese Centrale Bank geeft groen licht om te werken aan een digitale euro euro

Atos kondigde in juni zijn spin-offplannen aan die gericht zijn op het scheiden en integreren van zijn big data- en beveiligingsactiviteiten (BDS) met zijn dienstenactiviteiten, binnen een entiteit genaamd Evidian.

Dit herstructureringsproject moet de groep in staat stellen om uit een lange periode van onrust te komen, die heeft geleid tot veel veranderingen in het management en wantrouwen bij investeerders.

Op de beurs daalde het aandeel Atos vorig jaar met 75,89%, na in 2021 al 50% te hebben verloren, waardoor de marktkapitalisatie weer rond de 1 miljard euro kwam te liggen.

(Geschreven door Kate Entringer en Blandine Hénault, bewerkt door Kate Entringer)