Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Astronomen ontdekken ‘potentieel gevaarlijke’ maar ‘zeer verre’ asteroïde

Op maandag 31 oktober kondigden astronomen aan dat ze een asteroïde van 1,5 kilometer hoog in de buurt van de aarde hadden ontdekt, die er in de verre toekomst op zou kunnen botsen en planetaire vernietiging zou veroorzaken. De meeste asteroïden van deze omvang zijn al ontdekt, zeggen wetenschappers, maar tot nu toe heeft deze asteroïde zich verstopt in de schittering van de zon, waardoor het bijzonder moeilijk te detecteren is.

Deze asteroïde, genaamd 2022 AP7, “Het kruist het pad van de aarde, waardoor het een potentieel gevaarlijke asteroïde wordt”, door AFP Scott Sheppard, een astronoom bij de Carnegie Institution for Science. Maar op dit moment dreigt hij ons niet te slaan zoals hij is “dusver” Wanneer de aarde haar baan kruist, wordt ze onmiddellijk gerustgesteld.

Vervolg na de aankondiging

Acht jaar lang ‘Grootste Gevaarlijk Object’

De dreiging komt van het feit dat, zoals elke asteroïde, zijn pad langzaam zal worden gewijzigd als gevolg van de zwaartekracht die erop wordt uitgeoefend, met name door de planeten. Dus de vooruitzichten zijn op de lange termijn erg moeilijk. Het gaat over “De ontdekking van het grootste potentieel gevaarlijke object op aarde in de afgelopen acht jaar”Volgens een persbericht van het Amerikaanse NOIRLab, dat meerdere observatoria exploiteert. Deze bijna-aarde-asteroïde doet er vijf jaar over om om de zon te draaien en bevindt zich nu op het dichtst bij de aarde enkele miljoenen kilometers.

Het gevaar is dus zeer hypothetisch, maar in het geval van een botsing zal een asteroïde van deze grootte Een verwoestend effect op het leven zoals we dat kennenScott Shepard uitgelegd. Stof dat in de atmosfeer wordt gegooid, zou het zonlicht blokkeren, de planeet afkoelen en een massale uitsterving veroorzaken. De ontdekking werd gedaan dankzij de Victor M Blanco Telescope, in Chili, en het DECam-instrument, oorspronkelijk ontwikkeld om donkere materie te bestuderen.

READ  De Solar Orbiter-sonde zal vanavond Venus grazen en profiteren van zijn stuiterende zwaartekracht

Ongeveer 30.000 asteroïden

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Astronomical Journal. Er zijn nog twee andere asteroïden ontdekt in dit complexe gebied om te bekijken, waaronder de asteroïde die het dichtst bij de zon staat. Ze vormen geen enkel gevaar voor de aarde. Ongeveer 30.000 asteroïden van alle soorten en maten – waaronder meer dan 850 van 1 km en groter – zijn geclassificeerd in de buurt van de aarde. Geen van hen bedreigt onze planeet voor de komende 100 jaar. Ze worden echter niet allemaal geteld.

Volgens Scott Shepard zal het blijven “Tussen 20 en 50” Grote NEO’s om ontdekt te worden. “De meeste van hen bevinden zich in banen waardoor ze moeilijk te vinden zijn, zoals banen die ze binnen (baan) de aarde houden, en waardoor ze moeilijk te zien zijn vanwege de schittering van de zon.”, Het is uit te leggen. Ter voorbereiding op een slechte ontdekking voerde NASA eind september een experimentele missie uit: een schip werd tegen een niet-gevaarlijke asteroïde geduwd, wat aantoonde dat het mogelijk was om zijn koers te wijzigen.