Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Astronomen ontdekken een ster die is verscheurd door een gigantisch zwart gat

Astronomen ontdekken een ster die is verscheurd door een gigantisch zwart gat

Het begon allemaal op 11 februari 2022 om 11:42:40 uur (Parijse tijd). Het was nog donker in Californië op Mount Palomar, waar veel telescopen stonden opgesteld. De ene is uitgerust met een camera die de lucht afspeurt met een vrij breed gezichtsveld, op zoek naar wat astronomen voorbijgaande gebeurtenissen noemen (kometen, asteroïden, maar ook sterexplosies, enz.). En op deze winterdag ziet deze faciliteit genaamd de Zwicky Transit Facility (ZTF) een licht aan de hemel dat er nog niet eerder was.

Zoals aangekondigd op woensdag 30 november, twee internationale studies – een gepubliceerd in natuur en de ander erin astronomie natuur –Dit licht is een indicatie van een even verre als zeldzame gebeurtenis: een ster die uit elkaar wordt gescheurd door een superzwaar zwart gat dat te dichtbij was om te passeren.

Op deze manier geschreven, lijkt alles eenvoudig, maar voordat ze tot deze conclusie kwamen, moesten astrofysici een lange reis maken die was ondernomen door Susana Ferjani, onderzoeksdirecteur van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek van het Observatorium van Parijs en mede-ondertekenaar van de studie. natuur : “Wanneer de ZTF de lucht scant, vergelijkt hij deze met de vorige om de vluchtige bronnen te ontdekken. Elke nacht worden er veel meer gevonden en het gaat erom de oorzaak van elk verschil te begrijpen. Omdat we hiervoor geautomatiseerde tools hebben ontwikkeld, is dit de eerste analyse gebeurt heel snel en vervolgens wordt de informatie verspreid in een internationaal netwerk.” van de onderzoekers.”

Lees ook Zwarte gaten, materie en lichtvallen
READ  Microsoft koopt Nuance voor bijna $ 20 miljard

Wanneer het gedrag van een lichtbron bijzonder interessant lijkt, gaat de astronomische gemeenschap over tot het uitvoeren van een reeks aanvullende waarnemingen op verschillende golflengten. In het geval van het evenement van 11 februari, genaamd AT 2022cmc, waren in totaal 21 telescopen op de bron gericht. “Het idee is dan om alle noten bij elkaar te voegen en te proberen te begrijpen wat ze zijn.”En de Susanna Ferjani bevestigt.

De eerste hypothese betrof een gammastraaluitbarsting, de transformatie van een stervende ster in een zwart gat of neutronenster, een catastrofale gebeurtenis die veel energie de ruimte in stuurt. Maar dit scenario past niet in de toelichting.

accumulatie schijf

De beste verklaring betreft een fenomeen dat bekend staat als de getijdenbreukgebeurtenis.En de Getijdenverstoring is opgetreden (TDE) in het EngelsEn de Susana Ferjani legt uit. Een ster die uiteengereten wordt door de zwaartekracht van een naderend superzwaar zwart gat. » De zwaartekracht van het zwarte gat scheurt materie van de ster, net zoals een mouw van een overhemd scheurt als je er te hard aan trekt. Deze materie begint dan rond het zwarte gat te draaien in wat specialisten een accretieschijf noemen.

Je hebt nog 37,47% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.