Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Astronomen hebben het dichtstbijzijnde zwarte gat bij de aarde ontdekt

Astronomen hebben het dichtstbijzijnde zwarte gat bij de aarde ontdekt

Mark Garlick / WETENSCHAP FOTO WEEGSCHAAL / Getty Images / Wetenschappelijke foto Weegschaal Zwart gat kunstwerk. Een zwart gat is een gebied in de ruimtetijd waarin de zwaartekracht zo sterk is dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Ze worden gemaakt wanneer massieve sterren sterven. Deze is omgeven door een accretieschijf van materiaal, waarvan het licht wordt vervormd door sterke zwaartekracht. Getoond worden zowel de voorkant van de schijf als het gedeelte achter het zwarte gat, evenals de onderkant van de schijf (de boog aan de bovenkant), waarvan het licht over het gat naar de kijker is gebogen.

Mark Garlick / WETENSCHAP FOTO WEEGSCHAAL / Getty Images / Wetenschappelijke foto Weegschaal

Astronomen hebben het dichtstbijzijnde zwarte gat bij de aarde ontdekt (illustratie van hoe een actief zwart gat eruit zou moeten zien)

Ruimte – een spannende en enigszins angstaanjagende ontdekking. Op vrijdag 4 november maakten astronomen bekend dat ze hadden ontdekt nieuw zwart gat van stellaire massa, waarvan nu bekend is dat het het dichtst bij onze planeet staat. Zoals ik al vermelde The New York TimesDit hemellichaam Een gapende vacuümschil met een massa die tien keer groter is dan de zon, draait net zo veel om zijn ster als de aarde om onze ster “.

Dit is een nieuw sterrenbeeld dat samenkomt met een nieuw sterrenbeeld van 3000 jaar geleden, met een sterrenbeeld van Monoceros, een nieuw sterrenbeeld van een sterrenbeeld dat later is verschenen: 1600 en later.

Naast de nabijheid van de aarde heeft dit zwarte gat nog een bijzonderheid: het bevindt zich in een rusttoestand. In feite trekt het zijn ster niet naar zich toe en absorbeert het niet wat er dichtbij is. afgelopen juli, Zo’n zwart gat is geïdentificeerd in de Magelhaense Wolkeen dwergstelsel nabij de Melkweg, na zes jaar observatie met de Very Large Telescope (VLT) van de European Southern Observatory (ESO) in Chili.

READ  Deze 12 divisies waar het infectiepercentage altijd boven de 1500 ligt

Hoe het onzichtbare te detecteren?

Zwarte gaten van stellaire massa – onmetelijk kleiner dan hun grote, superzware broers en zussen – zijn massieve sterren (tussen 5 en 50 keer de massa van de zon) aan het einde van hun leven, die op zichzelf instorten. Deze objecten zijn zo dicht en hun zwaartekracht is zo sterk dat zelfs licht niet kan ontsnappen: ze zijn dus per definitie onzichtbaar. Wetenschappers kunnen echter de materie observeren die eromheen draait, voordat je het inslikt … behalve wanneer het zwarte gat is “ sluimeren “op dieet.

Maar hoe weet je dat zoiets bestaat? ? “Stel je twee dansers voor die elkaars hand vasthouden en naar ze kijken in het donker. De een in een zwart pak, de ander in een licht pak: je ziet alleen de tweede dans, maar je weet dat hij een danspartner heeft, dankzij de studie van beweging”legde in juli uit aan AFP Hugues Sana van de Universiteit van Leuven (KU Leuven) in België.

Karim El-Badri, een astrofysicus aan het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, ontdekte dit nieuwe zwarte gat tijdens het bestuderen van gegevens van het GAIA-ruimtevaartuig van de European Space Agency. zoals uitgelegd The New York Timeshebben de wetenschapper en zijn team een ​​ster ontdekt die praktisch identiek is aan onze zon, en die vreemd trilt, zoals eronder Zwaartekrachteffect van een onzichtbare metgezel. Om hun onderzoek voort te zetten, vingen de onderzoekers de Gemini North Telescope bovenop Mauna Kea op Hawaï.

Volgens recente modellen heeft ongeveer 2% van de massieve sterren in onze melkweg waarschijnlijk een zwart gat om zich heen, of ongeveer 100 miljoen, volgens Hugues Sana. “Momenteel kennen we er maar een tiental, ze zijn allemaal gedetecteerd dankzij hun röntgenstraling, dus we missen er een paar!”

Zie ook op Halve post: