Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amerikaanse zanger Harry Belafonte ontvangt Ridder van het Legioen van Eer

Geplaatst op vrijdag 17 december 2021 om 21:12

Harry Belafonte, de 94-jarige Afro-Amerikaanse zanger, acteur en mensenrechtenactivist, is donderdagavond in New York geridderd door de Franse ambassadeur in de Verenigde Staten. Vrijdag.

Tijdens een privéceremonie in New York, bijgewoond door de heer Belafonte, prees ambassadeur Philippe Etienne “de buitengewone en ongekende positie van Harry Belafonte in het openbare leven (die de waarden weerspiegelt die de Verenigde Staten en de Franse Republiek zo dierbaar zijn.”

Onder deze ‘waarden’ noemde de Franse diplomaat ‘een aantal grondbeginselen van onze democratische samenlevingen: het streven naar vrijheid, gelijkheid en de garantie van mensenrechten voor iedereen’, aldus een persbericht van de culturele diensten van de ambassade.

Zo is “de unieke invloed van de heer Belafonte op zwarte levens en de Amerikaanse cultuur, gedurende meer dan zeven decennia, een bron van inspiratie voor Frankrijk en de rest van de wereld, voor toekomstige generaties.”

Charmante stem en charmante lichaamsbouw, Harry Belafonte, bijgenaamd “The King of Calypso”, werd beroemd in de jaren 1950 en markeerde zijn tijd met zijn humanitaire overtuigingen en zijn strijd voor burgerrechten in de Verenigde Staten.

Harold George “Harry” Belafonte werd geboren op 1 maart 1927 in Harlem, ten noorden van Manhattan, uit een Jamaicaanse moeder en een vader uit Martinique.

Na theaterlessen en cabaretvoorstellingen maakte hij zijn Broadway-debuut in 1953 in een bekroonde musical (“The Calendar”). Daarna werkte hij in de bioscoop, van “Carmen Jones” (Otto Preminger, 1954) tot “Buck and Partner” (Sydney Poitier, 1972) en “Bobby” (Emilio Estevez, 2006).

Harry Belafonte was de eerste Afro-Amerikaan, in 1957, 10 jaar voor Sidney Poitier, die een liefdesverhaal speelde met een blanke vrouw, in Robert Rossens “Island in the Sun”, evenals de eerste Afro-Amerikaan die een Emmy Award won voor zijn show tv-show “Tonight with Harry Belafonte”.

READ  Ben Affleck vertelt over zijn 'prachtige verhaal' met Jennifer Lopez

Op muzikaal gebied zegevierde hij in 1956 met zijn cover van het slavenlied “Day O”, en zijn album “Calypso” was het eerste album in de geschiedenis waarvan meer dan een miljoen verkochte exemplaren werden verkocht.

Sinds 1960 heeft de artiest zes gouden platen en verschillende Grammy Awards gewonnen, was hij betrokken bij vele humanitaire doelen en raakte hij dicht bij dominee Martin Luther King.

In de jaren tachtig kwam hij in actie tegen de apartheid in Zuid-Afrika en promootte hij de hit “We Are the World”, voordat hij meer dan 30 jaar een UNICEF-goodwillambassadeur was. In 2014 ontving hij een Honorary Academy Award voor zijn activisme op het gebied van burgerrechten en kinderrechten.