Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amerikaanse wetenschappers hebben het mysterie van de margrieten opgelost

Iedereen kent de gekko in Reunion. Of beter gezegd, marguellats zoals ze hier worden genoemd. En zijn buitengewone vermogen om ondersteboven te bewegen is aan het plafond bevestigd.

Amerikaanse wetenschappers slaagden erin dit mysterie te ontrafelen. Het is al enkele jaren bekend dat de ledematen van de poten van gekko’s zijn uitgerust met miljoenen groepen, elastische microscopisch kleine haren, in een bepaalde volgorde gerangschikt en eindigend in de vorm van een lepel.

Dankzij deze microstructuur kunnen margoels de vorm van het oppervlak volgen waarop ze zich verplaatsen.

Onderzoekers van het NIST (American National Institute of Standards and Technology) van hun kant ontdekten met behulp van een röntgenmicroscoop dat de satellieten en hun lepels waren bedekt met een lipidemembraan van één nanometer dik, een miljardste van een meter.

Deze lipiden, die weefsels beschermen tegen uitdroging, kunnen ook een belangrijke rol spelen dankzij hun hydrofobe karakter. Door waterdeeltjes af te weren, bespaart het lepels ‘nader contact met het oppervlak’Tobias Wieden, een chemicus aan de Deense universiteit van Aarhus, en co-auteur van de studie, zei in een persbericht van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en gereproduceerd in het tijdschrift. mooie ochtend. allemaal ‘Kan helpen gekko’s vast te houden aan natte oppervlakken’volgens hem.

Onderzoekers bestuderen nu toepassingen van deze ontdekking in het dagelijks leven. Wat dacht je van schoenen die niet wegglijden op natte vloeren of handschoenen die nat gereedschap kunnen vasthouden? Verdere studies zullen echter nog steeds nodig zijn om het voordeel van deze vetfilm te kennen.