Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Airbnb moet 8 miljoen euro betalen aan de stad Parijs

“Het is een klinkende overwinning die een einde maakt aan vier jaar straffeloosheid van Airbnb, verheugt Ian Brusatte, de loco-burgemeester van Parijs die verantwoordelijk is voor huisvesting. Dit is de eerste keer in Frankrijk dat een samenleving wint van een digitale reus.” judiciaire de Paris condamne en première instance la direction Europe du géant américain de la location saisonnière – la société Airbnb Ireland – à une amende civile de 8,08 millions d’euros au profit de la city of Paris.

De rechtbank heeft het platform schuldig bevonden aan het plaatsen van 1.010 advertenties en het online houden ervan zonder een registratienummer, een nummer dat is uitgegeven door de gemeenteraad van Parijs en toch verplicht sinds 2017. Sinds 1 december 2017, precies de datum van inwerkingtreding van de wet op de digitale republiek In Frankrijk.

‘onbeschaafde positie’

In een lang en gemotiveerd technisch oordeel van 24 pagina’s behoudt de voorzitter van de rechtbank de aansprakelijkheid van de Airbnb-host en legt hij een boete op van € 8.000 voor elke advertentie van illegaal geplaatste verhuur van gemeubileerde toeristische accommodaties (het wettelijk vastgestelde bedrag van € 12.500 voor alle advertenties). Het benadrukt “de ernst, de duur en de gevolgen van de inbreuk in kwestie op de doelstelling van algemeen belang om het tekort aan huurwoningen te bestrijden” in de hoofdstad.

Ten slotte verwijst de uitspraak naar de ‘onbeschaafde houding’ van het Amerikaanse programma ‘waarvan het economisch evenwicht afhangt van de huisvesting door de Parijzenaars’.

De exploitant valt in de lijn, maar beschouwt de beslissing ‘beroepsmatig’

Deze rechterlijke uitspraak komt op dezelfde dag dat het platform dit aankondigt Dit nummer verplicht gemaakt voor al zijn Parijse advertenties. “Airbnb heeft geanticipeerd op de beslissing van de rechtbank en wil een vrijwillige benadering aanbieden die echt aan gerechtigheid is gebonden”, aldus Ian Brusatte. Voor hem is deze erkenning van gerechtigheid door de verantwoordelijkheid van de gastheer cruciaal. “Dit betekent dat het aan het platform is om hun advertenties zelf op te schonen en kan voorkomen dat we ons tegen elke verhuurder-huurder keren die schuldig is.”

READ  Je kenteken verandert in een bankpas: waarmee je kunt betalen

De stad heeft 35 agenten in dienst om de match van ongeveer 30.000 Parijse advertenties online op de site te controleren.

Airbnb vindt deze uitspraak van haar kant “dubieus” en overweegt “de mogelijkheid van beroep” binnen drie maanden zoals wettelijk toegestaan. Het aantal nieuwe registraties in de hoofdstad in april en mei steeg met 16% in vergelijking met de voorgaande twee maanden (Noot van de redactie: februari en maart) ‘, verwelkomde hij nog steeds het podium.