Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aan het begin van de zomer, een grote uittocht van seizoenswerkers in het toerisme in Europa

Deze zomer zit je te wachten. Wacht op de crêpe. Wacht op het vliegveld. Wacht bij het hotel. Want er zullen nooit genoeg handen zijn om u van dienst te zijn, waar u ook heen wilt: van Colmar tot Heraklion, van Apulië tot Pyrrhus Gueric, van Saint-Tropez tot Sevilla en, wat Noord-Amerika betreft, het wereldwijde westerse toerisme. Vanwege het tekort aan arbeiders in de toeristische sector, vooral voor de precaire contracten van seizoensarbeiders en hun zware taken. Wat de afgelopen twee zomers kon worden opgevangen door een afname van buitenlandse toeristen, zou dit jaar nog moeilijker moeten worden: alles wijst erop dat de Noord-Europeanen hun grote migratie naar de zon zullen hervatten.

Wat zullen ze vinden op de stranden langs de Adriatische Zee, waar 83% van de professionals in Emilia Romagna geen werknemers vinden? En aan de Spaanse kust, waar zijn de 50.000 vermiste seizoenarbeiders? Dezelfde redenen – al lang bekend – dezelfde effecten, ongeacht de toestand van de arbeidsmarkt of hoe deze is georganiseerd: specialisten in de horeca constateren de onaantrekkelijkheid van hun sector, het gebrek aan gekwalificeerd personeel en de moeilijkheid hen te huisvesten.

Lees onze decodering: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Logistiek, hotels, bouw … in heel Europa is er een enorm tekort aan arbeidskrachten

Hiaten in de dienstregelingen zullen leiden tot onbedoelde sluitingen, de vraag naar meer veelzijdigheid van het personeel of chaos die de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar kan brengen, zoals nu al het geval is op luchthavens ParijsLonden ofAmsterdam. Dit laatste geval is een symptoom van een sector die er tijdens de Covid-19-pandemie de voorkeur aan heeft gegeven een deel van zijn personeel in de steek te laten, ondanks de hulp van regeringen. Weinig werkgevers verwachtten zo’n snel herstel van de activiteit, en sommigen gaven er de voorkeur aan, vanwege een gebrek aan zichtbaarheid, in de zomer van 2020 te doen wat ze konden, zonder hun gebruikelijke seizoensarbeiders opnieuw in dienst te nemen. De entertainmentsector was de laatste die na de crisis in dienst was, in de context van een algemeen tekort aan arbeidskrachten.

READ  G7 roept Wit-Rusland op om migratiecrisis "onmiddellijk" te beëindigen

‘Beter kunnen we niet betalen’

Tijdens periodes van sluiting van cafés en toeristische sites, hebben werknemers in de hotel- en restaurantindustrie zich tot andere gespannen sectoren gewend en “Ik kwam erachter dat het elders leuker was, met een beter loon en minder restrictief.”, bevestigt Pascal Pedrach, secretaris-generaal van CFDT Ile-de-France, verantwoordelijk voor hotels, toerisme en restaurants. In Frankrijk ging de loonsverhoging in deze sector in op 1Vers In april werd het minimumloon door inflatie snel overschreden. Het is dezelfde inflatie die, parallel met de terugbetaling van door de staat gegarandeerde leningen, de manoeuvreerruimte van restauranthouders beperkt, die worden beïnvloed door hoge grondstofprijzen.

Je hebt nog 70,4% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.