Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

50 ton jaarlijkse CO2-uitstoot per astronoom: wat als de ruimtewetenschap de CO2-uitstoot zou verminderen?

ruimtemissies meer”Groene kleurSterrenkijken stoot een grote hoeveelheid koolstofdioxide uit en in het licht van een klimaatnoodsituatie moeten astronomen de koolstofvoetafdruk van hun onderzoeksinfrastructuren verkleinen, Volgens een controversieel onderzoek.

Dit is de eerste keer dat onderzoekers hebben geprobeerd de hoeveelheid broeikasgassen te beoordelen die worden geproduceerd door 30.000 astronomen en hun werkinstrumenten, namelijk radiotelescopen, sondes en ruimterovers op de grond.

Volgens voorlopige resultaten, die maandag in het tijdschrift Nature Astronomy zijn gepubliceerd, heeft de totale activiteit van deze apparaten sinds hun ingebruikname ten minste 20,3 miljoen ton koolstofdioxide geproduceerd, wat gelijk is aan de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van Estland of die van Kroatië. Dit komt neer op 20 tot 50 ton koolstofdioxide per jaar per astronoom.

ongeveer “bedrag”vijf keer“Van degenen die voortkomen uit vluchten voor astronomen, wanneer ze om professionele redenen reizen, bevestigt de studie.”De astronomische gemeenschap bespreekt momenteel het verminderen van de CO2-voetafdruk die verband houdt met transport, evenals de activiteit van supercomputers“, legt AFP Jürgen Knudelsdeer uit, onderzoeksdirecteur van het National Center for Scientific Research en hoofdauteur van de studie.Dat is prima, behalve dat ze de olifant in de kamer niet zien: de kwestie van infrastructuur“.

om de maat te beoordelen”de olifant‘, doorzocht de onderzoeker 50 ruimtemissies en 40 observatiefaciliteiten op de grond: de Hubble-telescopen, de Max Planck, de Insight (Mars) verkenningsmissies en de Rosetta (Comet) -sonde.Shura‘), de Very Large Telescope (VLT) in Chili…

ivoren toren

Idealiter zou rekening gehouden moeten worden met bouwmaterialen, bedrijfskosten en elektriciteitsverbruik. Maar deze gegevens waren vaak niet beschikbaar, soms vanwege een gebrek aan transparantie van ruimteagentschappen, legt Jürgen Knodelsder uit, die werkt bij het Research Institute for Astrophysics and Planetary Science in Toulouse.

READ  Deze afbeelding toont 32 jaar observatie door de Hubble-telescoop

Om deze lacunes op te vullen, gebruikte zijn team een ​​methode die is ontwikkeld door Ademe (Agentschap voor Milieu- en Energiebeheer) en de Association for Carbon Balance (ABC): de zogenaamde methode van monetaire ratio’s, volgens welke koolstofemissies evenredig zijn aan een activiteit met zijn kosten en massa.

Dus, volgens hun berekeningen, de James Webb Space Telescope van $ 10 miljard en de toekomstige Giant Radio Telescope “vierkante kilometer arrayIn Zuid-Afrika en Australië zullen zij alleen verantwoordelijk zijn voor minstens 300.000 ton koolstofdioxide-equivalent.

We moeten nadenken over het verminderen van broeikasgassen uit onze infrastructuur‘, zegt Jürgen Knodelsder.Iedereen moet zijn steentje bijdragen, ook astronomen die niet in een ivoren toren zittenAnnie Hughes van het Max Planck Institute, een van de auteurs van het onderzoek, zei tijdens een persconferentie.

vertraag de machine

Ik weet dat dit misschien schokkend is, maar we moeten de machine vertragen als we de uitstoot tegen 2030 met ongeveer 50% willen verminderen.‘, zijn collega-astronoom Luigi Tibaldo was overvloedig aanwezig.

Zoals elk bedrijf heeft astronomie een grote ecologische voetafdruk, dus onze uitdaging is om de totstandkoming van infrastructuren te vertragen en tegelijkertijd te blijven zoeken naar uitmuntendheid.”, gecrediteerd Eric Lagadec, voorzitter van de Franse Vereniging voor Astronomie en Astrofysica, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Maar de methodologie is veel besproken: de schatting in monetaire termen genereert een grote onzekerheidsmarge (tot 80%), wat kan “de geloofwaardigheid van de resultaten beïnvloedenAndrew Ross Wilson schreef in een commentaar in de marge van het onderzoek.

READ  50 miljoen gevaccineerd: de geïllustreerde race die het herstel van de Fransen laat zien

Bij gebrek aan details over wat de installatie verbruikt, berekenden ze + willekeurig +astrofysicus Françoise Coombes, van het observatorium Parijs-PSL, was verrast.Ze zet ook vraagtekens bij het feit van het delen van de totale kosten door het aantal astronomen:Als je een observatorium bouwt, is dat voor de wetenschap, en daar profiteren miljoenen mensen van! Het is alsof je de kosten van een opera deelt door alleen degenen die ernaartoe gaan‘ Becommentarieert de wereld.

De methode is discutabel, maar de aanpak is de eerste stap die het voordeel heeft dat ze tot reflectie leidt‘”, besluit Eric Lagadec.